Onderwijs in Brussel is… op weg naar MEERTALIG onderwijs ?

VUB-rector Caroline Pauwels en ULB-collega Yvon Englert : “Brussel moet meertalige scholen krijgen!”

In de aanloop van de verkiezingen van 26 mei 2019 staat meertalig onderwijs in Brussel weer hoog op de agenda. Terecht!  Kinderen en jongeren die opgroeien in een kosmopolitische en veeltalige stad als Brussel, moeten ook via onderwijs de kans krijgen om meertalig op te groeien.

Het is aan de politiek om hun standpunt duidelijk kenbaar te maken.  Het is de opdracht van expertisecentra en wetenschappelijke partners, zoals VUB en ULB, om een genuanceerd verhaal te brengen over meertalig onderwijs.   Ik ben dan ook blij met het initiatief van de rectoren die meertalig onderwijs niet zomaar willen invoeren, maar willen starten met een goed onderbouwd proefproject.  Het zal, gezien de diversiteit van de leerlingenpopulatie, immers zoeken worden in welke context welke vorm van meertalig onderwijs het juiste antwoord is. 

Zoals ik al eerder schreef: “De complexe en diverse taalsituatie van onze Brusselse leerlingen vereist een diverse aanpak.  Er is niet zoiets als één model dat werkt in alle scholen en alle contexten.  Als de doelstelling is ‘alle Brusselse leerlingen meertalig laten opgroeien’ dan zal er een combinatie nodig zijn van meertalig onderwijs, immersieonderwijs, moedertaalondersteuning, krachtig taalvaardigheidsonderwijs Nederlands, vormen van vroeg en laat taalonderwijs, taalgericht vakonderwijs, taalstimulering buiten de school(m)uren,…”.

Naast de zoektocht naar modellen op maat van de lokale context, moet er (afgezien van de politieke en juridische haalbaarheid, studie BSI) bovendien ook de bereidheid zijn om te investeren in:

  1. de ontwikkeling van curriculum, methodieken en materialen;
  2. de professionalisering (opleiding, vorming en coaching) van de leerkrachten;
  3. de opvolging en evaluatie van de resultaten.

Een pleidooi voor meertalig onderwijs kan ik ondersteunen in de mate dat er ook engagement is om te kiezen voor een meersporenbeleid (zodat het geen meertalig onderwijs wordt voor de happy few) in combinatie met de nodige financiële, inhoudelijke en organisatorische ondersteuning.

Lees meer: Marnixplan voor een meertalig Brussel, artikel VUBToday en mijn andere blogs over meertaligheid, belang van thuistalen,…

VUBToday maart 2019

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: