«Il n’y a pas de génération sacrifiée, c’est idiot!»

Ik beluisterde en las de voorbije maanden verschillende interviews met psychopedagoog Bruno Humbeeck. Hij is onderzoeker aan de universiteit van Mons en Rouen en publiceerde onder andere over preventie van geweld op school, mishandeling, drugsverslaving en achterstanden.

Ben ik het met alles eens? Neen, helemaal niet. Maar ik vind het op zijn minst wel boeiend, uitdagend en noodzakelijk om naar zijn discours te luisteren. Nadenken over leerachterstanden is niet alleen een pedagogisch-didactisch gegeven, het verplicht ons ook na te denken over onze maatschappij- en onderwijsvisie en het doel van onderwijs.

Ik neem hieronder enkele citaten uit de interviews op… Met deze citaten kan je als schoolteam, onderwijsbegeleider of onderwijskundige aan de slag om je eigen visie en aanpak te prikkelen of verder vorm te geven.

  • “Natuurlijk is er leervertraging. Dit is niet erg. De leerlingen hebben ongetwijfeld ook heel wat andere dingen geleerd.”
  • “Deze leervertraging is geen vertraging in de intelligentie en zal na verloop van tijd geleidelijk weggewerkt worden. We moeten vooral vermijden om deze vertraging overhaast en te snel te willen inhalen. Pas dan zullen er echte leerachterstanden ontstaan, zeker bij de meest kwetsbare leerlingen.”
  • “Alle resterende onderwijstijd moeten we maximaal gebruiken om leerkansen te bieden. Evaluatie maakt hier volwaardig deel van uit. Een goede evaluatie betekent echter niet de lessen 2 weken opschorten voor examens.”
  • “We moeten jongeren perspectief geven. We hebben een prachtige generatie, ontgoocheld door de huidige maatschappij, toegewijd aan het milieu en nu getroffen door deze coronacrisis. Ze moeten de kans krijgen zich opnieuw te mobiliseren. Ik kan niet begrijpen hoe de politiek met jongeren omgaat.”
  • “De digitale kloof is onaanvaardbaar! En dit is geen probleem dat de individuele school of leerkracht moet oplossen. Deze verantwoordelijkheid ligt elders.
  • “De kloof is niet zozeer digitaal, het is een sociale en onderwijskundige kloof. Kwetsbare leerlingen keerden in september terug naar school met een leerachterstand die op zich niet ernstig was, maar die ernstig werd omdat ze zelf en hun omgeving de achterstand als ernstig benoemden. En ze haakten af…”

Dirk Van Damme schreef een blogpost over leervertraging (zie onder) met andere accenten. Eén citaat uit zijn bericht om je te stimuleren de rest ook te lezen: “Sommige leerlingen hebben wellicht net op die competenties die in een 21ste-eeuwse volatiele context hoog gewaardeerd zullen worden, zoals stressbestendigheid en weerbaarheid (‘resilience’), sterkere vooruitgang geboekt dan in een risicoloze schooltijd.”

Lees ook:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over '«Il n’y a pas de génération sacrifiée, c’est idiot!»'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: