Leerkrachtentekort, Leerpunt, OKAN (Raad VGC, 23 juni 2023)

In de plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van 23 juni 2023 kwamen oa volgende onderwijsvragen aan bod:

Leerkrachtentekort (oa 4-daagse schoolweek, schrappen examens)

Naar aanleiding van het initiatief van GO! Brussel om een 4-daagse schoolweek mogelijk te maken, werden door de raadsleden verschillende vragen gesteld over het leerkrachtentekort in Brussel.

Collegelid Gatz start in zijn antwoord met een update van de meest recente cijfers voor Brussel: “Indien we de cijfers van vandaag naast de cijfers van april 2022 leggen, merken we een duidelijke daling op. Er zijn nu 242,6 openstaande vacatures in vergelijking met 306,9 een jaar geleden. Daarnaast zijn er nu 182,6 langdurige afwezigheden in vergelijking met 216,5 een jaar geleden. Al deze cijfers moeten worden afgewogen ten opzichte van de totale groep van ongeveer 7.000 leerkrachten in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel” (lees ook in BRUZZ: Lerarentekort daalt met 20 procent in vergelijking met 2022). Aansluitend geeft hij een overzicht van de maatregelen die VGC neemt (oa ten aanzien van zij-instromers).

Daarna werd er kort ingegaan op de vraag over het schrappen van examens. Collegelid Gatz licht de stand van zaken toe in de verschillende netten. Waar examens geschrapt worden, wordt gekozen voor “alternatieve vormen van evaluatie”.

Wat de 4-daagse-schoolweek betreft, beschrijft collegelid Gatz de proeftuin, zoals die is goedgekeurd door Vlaanderen. Dit project zal twee jaar lopen en goed opgevolgd worden om de “wenselijkheid, de haalbaarheid en de budgettaire inpasbaarheid” na te gaan.

Samenwerking OCB en Leerpunt (Leer.)

Het collegelid Gatz start met een beschrijving van het nieuwe Leerpunt: “Het Leerpunt, met pedagoog Pedro De Bruyckere aan het hoofd, moet een onafhankelijk kenniscentrum worden dat waardevolle inzichten uit de wetenschap en effectieve lesmethodes vertaalt en verspreidt naar de onderwijspraktijk”. Het OCB zoekt verbinding en is ook vragende partij om samen te werken in functie van de specifieke situatie van het grootstedelijk en Brussels onderwijs. Hij besluit: “het OCB beschouwt de werking van Leerpunt als complementair en verrijkend voor de eigen werking”.

Stavaza OKAN-klassen

In zijn antwoord op de vraag naar capaciteit, geeft collegelid Gatz oa dit overzicht:

“Voor volgend schooljaar (2023-2024) ziet de inschatting van de plaatsen er als volgt uit:

  1. Hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck (Brussel): opgegeven capaciteit van 160 (nog
    niet volzet);
  2. GO! Meertalig Atheneum Woluwe (Sint-Pieters-Woluwe): opgegeven capaciteit van 60
    (nog niet volzet);
  3. Don Bosco (Sint-Pieters-Woluwe): opgegeven capaciteit van 55 (nog niet volzet);
  4. Sint-Guido Instituut (Anderlecht): sinds 6/06/2023 zijn alle 80 plaatsen in Sint-Guido voor
    volgend schooljaar volzet.

Verder beschrijft hij het aanvullend beleid vanuit de VGC met betrekking tot OKAN.

Het volledige verslag van De Raad van 23 juni 2023 kan je hier lezen.

Een overzicht van alle onderwijsdebatten in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (beleidsperiode 2019 – 2024), kan je hier terugvinden.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Leerkrachtentekort, Leerpunt, OKAN (Raad VGC, 23 juni 2023)'

Plaats een reactie