Yoga, meditatie en mindfulness op school in de praktijk

(laatste aanpassing januari 2023)

In een aantal blogberichten vermeldde ik de voorbije jaren verschillende bronnen om met yoga, meditatie en mindfulness op school aan de slag te gaan. In onderstaand bericht bundelde ik een selectie hieruit.

Dit is geen pleidooi om een vak yoga, meditatie of mindfulness in het curriculum op te nemen, maar wel om in de dagelijkse klas- en schoolpraktijk aandacht te hebben voor fysiek én mentaal welzijn, aandacht en concentratie, veerkracht en verbinding. Yoga, meditatie en mindfulness kunnen een middel zijn om hieraan tegemoet te komen (zie ook rapport Brinckman, oktober 2021).

Publicaties over de implementatie van yoga, meditatie en mindfulness op school

Lesmaterialen

 • Het materiaal Stop de tijd en kom tot rust (Averbode, 2015) reikt ideeën aan om rustmomenten te integreren in de lessen (mindfulness, braingym en kinderyoga).
 • Op Klascement vind je ook een 60-tal lesmaterialen (via de zoekterm ‘yoga’ – 2022), met oa bewegingstussendoortjes, yogalesjes, meditatie- en mindfulnessoefeningen, relexatiespelletjes,…

Praktijkboeken

 • Het boek “Hoe is jouw weertje?” (2022) van Katrien Goossens, Isabelle Goris en Hanne Vanmierlo, is een praktijkboek over omgaan met emoties in de klas (basisonderwijs), geïnspireerd door mindfulness.
 • In “Spelen in Stilte, mindfulness in de klas” (2017) brengt leerkracht Irma Smegen achtergrondinformatie én 52 uitgewerkte mindfulnessoefeningen voor in de klas.
 • Susan Bögels, pyschotherapeut en professor aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerde verschillende praktische boeken over yoga en mindfulness met kinderen en jongeren. Haar meest recente boek is het “Giga-chille yogaboek” (2022).
 • Psychotherapeut Christopher Willard geeft les aan de Harvard Medical School en schreef meer dan 20 boeken over mindfulness bij kinderen en tieners, waaronder “Alphabreaths” (2019) of “Train your Mind like a Ninja” (2021).
 • Neuroloog Steven Laureys en psychologe Vanessa Charland schreven het prentenboek “Zacht” no-nonsense meditatieboek voor kinderen (2021).
 • Malika Chopra (dochter van), schreef onder andere het boek Just Breathe om met kinderen en tieners aan de slag te gaan met meditatie (2018) en Buddha and the Rose, een verhaal over aandacht, verwondering, mindfulness en welzijn (2022).
 • Sonjoria Sydnor schreef het inspirerende boekje Our family’s doing yoga en richtte ook de Black/Brown Kids Do Yoga Club op (2020).
 • Happy, a beginner’s book of mindfulness van Nicola Edwards en Katie Hickey is een prentenboek om met kinderen op weg te gaan op het pad van mindfulness (2020).
 • Nynke Bos ontwikkelde een aantal ondersteunende materialen voor yoga, meditatie en mindfulness bij kinderen: oa de boeken Yo-ga je mee? en Yo-ga mee de wereld rond!

Websites met verzameling van verschillende tools en materialen

Linken naar lesfiches op deze site

1. Meditatieoefeningen

 • Meditaties 1 (3 eenvoudige meditaties voor in de klas: knikkermeditatie, eetmeditatie, ademhalingsmeditatie)
 • Metta-meditatie (kan kinderen en jongeren helpen om hun aandacht te richten en meer verbindend in het leven te staan)

2. Mindfulnessoefeningen

 • Mindfulness 1 (3 mindfulness oefeningen voor in de klas: stilzitten als een kikker, de beginnersblik, de keientoren + link naar meer dan 80 andere oefeningen)

3. Ademhalingsoefeningen

 • Pranayama 1 (4 ademhalingsoefeningen voor in de klas: zoemende bij, oceaan, wisselende neus, blaasbalg)

4. Yogahoudingen aanleren

5. Yogatussendoortjes

 • Transities tijdens de schooldag: aandacht hebben voor transities, kan voor leerlingen een belangrijk verschil maken op het vlak van betrokkenheid, welbevinden, aandacht en concentratie

Lees meer…

Photo by Yan Krukov (via Pexels)

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “Yoga, meditatie en mindfulness op school in de praktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: