Het MYRIAD-project, onderzoek naar mindfulness op school én mentale gezondheid

Op 12 juli 2022 werden de resultaten van het MYRIAD-project (MY Resilience In Adolescence) gepubliceerd. Het MYRIAD-project onderzocht hoe we de mentale gezondheid van jongeren (11-16 jaar) het beste kunnen ondersteunen. Meer specifiek werd gekeken hoe mindfulness-training op school een effectieve methodiek kan zijn om de mentale gezondheid bij jongeren te bevorderen. Bij het MYRIAD-project waren meer dan 28.000 kinderen, 650 leraren, 100 scholen betrokken.

De belangrijkste bevindingen…

  • Mentale gezondheid bij jongeren blijft een enorme uitdaging.
  • Mindfulness-training op school verbetert het schoolklimaat.
  • Een mindfulness-trainingsprogramma is niet effectiever dan andere programma’s voor het mentale welzijn van jongeren.
  • Jongeren zijn moeilijk te motiveren voor een gestructureerd mindfulness-programma.
  • De implementatie van mindfulness-training verloopt moeizaam op scholen.
  • De resultaten suggereren dat mindfulness-training voor sommige kinderen onder bepaalde omstandigheden zou kunnen werken.
  • Mindfulness-training heeft een positieve impact op leraren en leidt tot minder burn-out.

Het probleem van motivatie voor en implementatie van mindfulness, zijn zeker elementen die verder moeten onderzocht worden… of om het met de woorden van onderzoeker Mark Williams te zeggen: “The findings from MYRIAD show that the idea of mindfulness doesn’t help, it’s the practice that matters”.

Lees hier ook een genuanceerde analyse van Professor Katherine Weare en Ruth Ormston van The Mindfulness Initiative als duiding bij de soms toch wat éénzijdige berichtgeving in de media of luister naar deze podcast met één van de belangrijkste wetenschappers op dit grootschalige onderzoek, Willem Kuyken (“It’s complicated, it’s nuanced”). Ook in dit artikel met interviews met enkele sleutelfiguren uit het onderzoek, wordt het onderzoek gebruikt om naar de toekomst te kijken.

Het MYRIAD-project werd uitgevoerd onder leiding van Mark Williams en Willem Kuyken van de University of Oxford, Sarah-Jayne Blakemore en Tim Dalgleish van de University of Cambridge. Je kan alle resultaten nalezen op de de MYRIAD-website (achtergronden, publicaties, samenvattingen,…).

Meer info over yoga, meditatie en mindfulness op school lees je hier.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

9 gedachten over “Het MYRIAD-project, onderzoek naar mindfulness op school én mentale gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: