De “warm demander”-leerkracht…

Het concept “warm demander” is helemaal niet nieuw.  Toch kreeg ik naar aanleiding van mijn blogpost Urban education, verbinding maken met ketten hierover verschillende vragen en reacties. Vanuit verschillende bronnen definieerde ik de “warm demander”-leerkracht als volgt: “Een “warm-demander-leerkracht” is enerzijds warm en hartelijk met de leerlingen, maakt verbinding vanuit een échte en oprechte interesse (high relationships) en is anderzijds veeleisend en streng, brengt structuur en discipline (high expectations).  Deze dubbele leerkrachthouding is essentieel om effectief te zijn in een superdiverse klas.

Ik wil jullie vandaag vooral toeleiden naar verschillende bronnen om het concept verder te verkennen en eventueel te vertalen in de school- en klaspraktijk.

Het begrip “warm demander” werd voor het eerst geïntroduceerd door Kleinfeld (1975) om effectieve leerkrachten te beschrijven in scholen in Alaska. Deze leerkrachten hanteerden enerzijds een heel warme leerkrachtenstijl, maar maakten ook gebruik van een veeleisende aanpak.

Bondy en Ross deden ook heel wat onderzoek rond het thema. In hun artikel The teacher as warm demander (2008) benadrukken ze dat het geloof in iedere individuele leerling de basis vormt van deze aanpak:

  • investeer in de ontwikkeling van relaties;
  • leer je leerlingen kennen, hun cultuur, hun wereld;
  • expliciteer verwachtingen.

De auteurs benoemen ook enkele strategieën die leerkrachten kunnen helpen om succesvolle “demanders” te worden:

  • ondersteun gericht het leren: “explain material thoroughly and in multiple ways”;
  • ondersteun positief gedrag: “accept problems as normal, and believe in students’ ability to improve“;
  • wees duidelijk en consequent: “repeat respectfully but insistently requests and remind students of the expectations”.

Sandilos, Rimm-Kaufman en Cohen publiceerden in 2016 een studie over de impact van “warm demander”-leerkrachten op de leerprestaties bij diverse leerlingengroepen. Ze stelden vast dat leerlingen meer leren van leerkrachten die hoge verwachtingen hebben en een gestructureerde leeromgeving creëren waarbij leerlingen steun ervaren bij hun inspanningen. Ze vonden minder evidentie rond het luik “warm”. Sandilos zegt hierover het volgende: “In this study, we just looked at how these different characteristics influenced academic outcomes, but it’s also important to understand how they play a role in cultivating other aspects of a student’s development, such as social skills or self-control. It’s possible that warmth and caring would play a greater role in this regard.”

Je vindt ongetwijfeld heel wat parallellen of overlappingen met andere concepten zoals cultureel responsief lesgeven, efficiënt klasbeheer, elementen uit de zelfdeterminatietheorie, leerlinggericht onderwijs,…

Hieronder deel ik nog enkele inspirerende en toegankelijke artikels over het thema:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “De “warm demander”-leerkracht…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: