Onderwijs in Brussel is… de plaats die IEDEREEN samenbrengt !

De school is de enige plek waar alle kinderen en hun ouders, ongeacht hun interesses en achtergronden, samenkomen.

Of toch bijna alle kinderen & ouders…

De Brusselse samenleving splitst kinderen & ouders op door de concentratie van groepen in wijken (sociaal, talig, cultureel).  Concentratiewijken creëren concentratiescholen. Doordachte stadsontwikkeling, een inschrijvingsbeleid en ouders stimuleren om te kiezen voor een buurtschool kunnen hierin beweging brengen. Maar het water is nog diep…

Brussel splitst deze kinderen & ouders op in twee groepen op basis van hun keuze voor een onderwijstaal, Frans of Nederlands. Niets belet echter scholen om binnen wijken en netwerken, over taalgrenzen heen samen te werken. Maar het water is nog diep…

Onderwijs splitst kinderen & ouders op in onderwijsnetten vanuit de principes van vrije schoolkeuze en beknot tegelijkertijd opnieuw die vrijheid via een inschrijvingsbeleid en capaciteitsproblemen. Er kunnen perfect nieuwe modellen ontwikkeld worden, die breken met het verleden. Maar het water is nog diep…

Toch blijft de school de plek bij uitstek waar de brede diversiteit van onze maatschappij elkaar ontmoet.  Het is dan ook het centrum van waaruit we belangrijke maatschappelijke en stedelijke uitdagingen kunnen aanpakken.  Een model waarbinnen dit vorm kan krijgen, is Brede School.

Een brede school gaat aan de slag met lokale noden & tekorten, mogelijkheden & kansen, laat verschillende sectoren met elkaar samenwerken en vergroot zo (ontwikkelings)kansen van kinderen, jongeren & ouders.  Iedere sector stoot immers op grenzen (het jeugdwerk, onderwijs, welzijnsinitiatieven,…). De Brede school bouwt bruggen tussen deze verschillende sectoren en verhoogt zo hun slagkracht.

De Brede School brengt mensen en wijken in beweging, de Brede school creëert openingen voor de vele uitdagingen voor de jonge bewoners van deze stad; uitdagingen waar we in het verleden niet altijd een antwoord op hadden.

Onderwijs in Brussel is… MEER Brede School !

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Onderwijs in Brussel is… de plaats die IEDEREEN samenbrengt !'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: