Onderwijs in Brussel is… geloven in de LEERkracht !

Overtuigd zijn van je competenties & overtuigd zijn dat je handelen impact heeft op de leerprestaties van de leerling, zijn belangrijke kenmerken van de effectieve leraar.

Leraren in ‘moeilijke’ scholen, met veel anderstaligen, kansarmoede, grote verschillen tussen leerlingen,… verliezen wel eens deze overtuiging.  Ze gaan zwakke leerprestaties in de eerste plaats gaan toeschrijven aan die andere thuistaal, de gebrekkige ondersteuning van ouders, het Frans als dominante omgevingstaal,… Ze verwachten ook vaak dat de oplossing van ‘buiten’ moet komen.

Leraren in ‘moeilijke’ scholen verdienen ondersteuning en bevestiging.  Ze moeten blijven geloven in de kracht van onderwijzen. Ze moeten blijven investeren in hun eigen professionalisering.  Leraren die overtuigd zijn van hun competenties en impact, vertonen immers meer enthousiasme en een groter welbevinden, zetten zich ten volle in om hun lesgeven zo krachtig mogelijk te maken en gaan permanent op zoek naar mogelijkheden om zich verder te bekwamen.  Leraren die overtuigd zijn van hun competenties en impact, slagen erin – ook in ‘moeilijke’ scholen – om met de leerlingen naar de einddoelen toe te werken, de leerwinst te maximaliseren, de leerprestaties te verhogen.

Dit weten we !  Maar hoe werk je hier als school aan?

Laat je school uitgroeien tot een professionele leergemeenschap.  Een school die werkt vanuit gemeenschappelijke waarden en visie, een school waar individuele verantwoordelijkheid van leraren doorbroken wordt en gezamenlijke verantwoordelijkheid centraal staat, een school waar samenwerkend leren de motor vormt van de interne professionalisering, een school waar het leren van elke leerling het uitgangspunt vormt.

Leraar, hoe moeilijk je klasgroep en de omgeving waarin je werkt ook is, weet dat jij het verschil kan maken!  Onze Brusselse kinderen rekenen op jou!

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

2 gedachten over “Onderwijs in Brussel is… geloven in de LEERkracht !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: