Implementing Mindfulness in Schools, an evidence-based guide (leestip)

Implementing Mindfulness in Schools, an evidence-based guide (2021) is een publicatie van The Mindfulness Initiative (UK). The Mindfulness Initiative werd in 2013 opgericht door Madeleine Bunting en Chris Cullen om Britse politici te ondersteunen bij de ontwikkeling van een parlementaire groep over Mindfulness. Ze werken oa samen met onderzoekscentra in de universiteiten van Bangor, Exeter, Oxford en Sussex.

Het boek biedt antwoord op 3 vragen: (1) Wat is mindfulness?; (2) Werkt mindfulness (bij leerkrachten en bij leerlingen)?; (3) Hoe mindfulness implementeren op scholen?

Wat is Mindfulness?

‘Implementing Mindfulness in Schools’ beschrijft mindfulness als een eigentijdse praktijk die, in combinatie met andere inzichten uit de psychologie, een aantoonbare meerwaarde heeft voor de menselijke ontwikkeling. Het bewust de aandacht richten op het hier en nu, zonder te oordelen gaat niet vanzelf, maar vraagt intensieve en volgehouden training (leerproces).

Werkt Mindfulness?

Onderstaande elementen werden verzameld uit systematische reviews en meta-analyses over de impact van mindfulness bij leerkrachten en leerlingen.

Bij leerkrachten…

Mindfulness kan het psycho-sociaal functioneren, de lichamelijke gezondheid en het welbevinden van leerkrachten verbeteren (oa zingeving, effectiviteit, zelfbewustzijn) en heeft ook een positieve impact op problemen zoals stress, angst, depressie of burnout. Die grotere effectiviteit bij leraren is gelinkt aan een betere concentratie en focus, en een betere verbinding met de leerlingen.

Bij leerlingen…

Bij leerlingen heeft mindfulness impact op het psycho-sociaal functioneren, welbevinden én de mentale gezondheid (oa positieve stemming, empathie, effectiviteit, verbondenheid, stressreductie) en beïnvloedt het ook het lichamelijk welzijn (oa bloeddruk, hartslag, cortisol waardes, betere slaap). Mindfulness heeft bovendien een positieve invloed op leren en cognitie (oa zelfregulering, executieve functies, aandacht en focus, metacognitie en cognitieve flexibiliteit).

De auteurs verklaren in hoofdstuk 5 de impact van mindfulness vanuit een neurologisch perspectief. Ze bespreken achtereenvolgens aandacht, metacognitie, emotieregulatie en zelfregulering.

Hoe mindfulness implementeren op school?

In dit deel komen een aantal gekende strategieën aan bod om veranderingen in scholen succesvol te implementeren. De auteurs baseren zich hierbij op kaders en inzichten van de Education Endowment Foundation (explore > prepare > deliver > sustain).

Enkele elementen:

  • aansluiting zoeken bij het ontwikkelingsniveau en de prioriteiten (noden) van de school;
  • gebruik maken van onderwijstaal en onderwijsdenken (onderwijsdoelen);
  • betrekken van schoolleiderschap en integreren in het schoolbeleid;
  • voorzien van middelen (financieel, tijd);
  • voorzien van opleiding en ondersteuning van de leerkrachten;
  • zorgen voor goede programma’s, voldoende achtergrondkennis, praktijkervaring,…;
  • illustreren aan de hand van goede en inspirerende praktijken en getuigenissen;
  • tijd en ruimte creëren voor evaluatie op verschillende niveaus (proces, effecten);

Dit boek biedt verder een uitgebreid literatuuroverzicht over mindfulness op school (onderzoek, websites en boeken). Je kan het boek ‘Implementing Mindfulness in Schools’ hier gratis downloaden.

Lees ook deze blogpost over Mindfulness op school en in de klas.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Implementing Mindfulness in Schools, an evidence-based guide (leestip)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: