Bijna alles wat je moet weten over psychologie (leestip)

‘Bijna alles wat je moeten weten over psychologie van kinderen en jongeren’ (2021) van De Bruyckere, Hulshof en Missinne doet wat het moet doen: een actueel en toegankelijk overzicht geven van inzichten uit de psychologie die belangrijk zijn bij de ontwikkeling en het leren van kinderen en jongeren. De auteurs reiken op die manier heel wat handvatten aan die bruikbaar zijn bij opvoeding en onderwijs.

Het boek gaat over IK (de ontwikkeling van het individu), de ANDEREN (ontwikkeling in interactie), LEREN (van ondersteunen van de ontwikkeling naar leren) en HANDELEN (over gedrag). Vanuit recente inzichten worden kaders en concepten aangeboden, én daar waar nodig ook ontkracht. De auteurs ronden elk luikje af met ‘Wat betekent dit voor de praktijk?’ En hieruit haal ik 4 citaten:

  • “Een team met de neuzen in de richting van de leerlingen en samen geloven het verschil te kunnen maken is zo waardevol!”
  • “Wees je ervan bewust dat kinderen soms meer in hun mars hebben maar hier niet altijd de juiste condities of leerkansen voor krijgen.”
  • “Er is niet één perfecte opvoedingsstijl. We zijn allemaal maar mensen, als we maar opvoeden vanuit liefde, dat is de belangrijkste basis.”
  • “Herhaling is belangrijk voor leren. Of zeiden we dit al?”

Executieve functies en de zelfdetermininatietheorie komen uitgebreid aan bod met vertalingen naar de praktijk (bv. praktische voorbeelden om aan executieve functies te werken; leerkrachtgedragingen om aan motivatie te werken).

Verder werden in het boek fiches opgenomen over concrete thema’s. Enkele voorbeelden: Hoe begeleid je kinderen bij rouw? – Het belang van slaap – Hoe omgaan met de vele schermen en sociale media? – Effectieve studiemethoden – …

Ook al mis ik soms wat uitdieping (bv. taalontwikkeling en tweetaligheid), en zou ieder hoofdstuk een boek an sich kunnen worden… het heeft de verdienste dat het (bijna) alles wat leerkrachten, ouders, opvoeders moeten weten samenbrengt! Dit werk is dan ook voor onze Brusselse stadsleerkrachten een basisboek. Het biedt inzichten om onderwijs, ontwikkeling en opvoeding van onze Brusselse kinderen en jongeren beter te begrijpen en aan te pakken.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

2 gedachten over “Bijna alles wat je moet weten over psychologie (leestip)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: