Langage et réussite scolaire (leestip)

“Parce que les mots sont au coeur de son métier, tout enseignant doit être conscient de leur pouvoir. Une école c’est un univers de mots.”

Nicole Wauters

Nicole Wauters, auteur van het boek Langage et réussite scolaire (2020), werkte van 2007 tot 2018 als inspectrice in het basisonderwijs in de gemeenten Schaarbeek en Evere. Daarvoor was ze 25 jaar lang actief als onderwijzeres in een Franstalige lagere school in Brussel en daarna tien jaar als pedagogisch adviseur bij het Secretariaat voor Katholiek Onderwijs (SEGEC). Ze maakt deel uit van de Raad voor Meertaligheid van minister Sven Gatz en ik heb het geluk om daar boeiende gesprekken met haar te voeren.

Haar boek over taal en leren, bestaat uit 3 grote delen:

  • de taal van de school en schooltaal (comprendre): over het belang van dagelijkse taalvaardigheid in de schoolcontext en de ontwikkeling van schooltaal (taal om te leren, taal om te denken en instructietaal).

“Les élèves doivent pouvoir développer à minima un niveau de communication familière afin de pouvoir ensuite répondre aux exigences linguistiques liées aux apprentissages scolaires.”

  • het taalprofiel van de leerlingen (diagnostiquer): over instrumenten om de taalvaardigheid van leerlingen in kaart te brengen.

“Pour repérer les compétences linguistiques ou les niveaux de langue des élèves, les enseignants sont les acteurs de première ligne. Se doter des critères pour observer ces compétences linguistiques des élèves, aide l’enseignant à identifier leurs besoins et agir en conséquence.”

  • taalgericht onderwijs (agir): over goed en krachtig taalonderwijs voor alle leerlingen met aandacht voor oa klasorganisatie en klasklimaat, samenwerkend leren en interactie, woordenschatonderwijs en schriftelijke vaardigheden,…

Dit laatste deel is uitgebreid en biedt houvast en inspiratie aan leerkrachten om taal een centrale plaats te geven in het leren van jonge kinderen. Nicole Wauters verrijkt haar boodschap met tal van praktijkvoorbeelden uit de klas- en schoolpraktijk.

Op pagina 125 brengt Nicole Wauters nog een heel belangrijke boodschap: “Prendre le temps”: Neem de tijd om doelgericht en in samenwerking met de collega’s te bouwen aan de taalvaardigheid van alle leerlingen.

In onderstaande podcast praat minister Sven Gatz met Nicole Wauters over omgaan met meertaligheid in de klas en de invloed van de kennis van een taal op het leren op school.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: