De toekomst is meertalig (leestip)

“Dit boek gaat in de eerste plaats over talen en over mensen. De mens toont zich in de taal die hij spreekt. Meerdere talen spreken en verstaan, maakt je wereld groter.”

Sven Gatz

In “De toekomst is meertalig, Brussel als blauwdruk” houdt Brussels minister voor de Promotie van Meertaligheid, Sven Gatz, een pleidooi voor meer talenkennis. Hij bespreekt, samen met experten en ervaringsdeskundigen, de plaats van talen in Brussel doorheen de tijd. Hij legt uit waarom meertaligheid zo belangrijk is voor de toekomst van ons land en formuleert 10 punten die een belangrijke hefboom zouden kunnen vormen naar meer-taligheid.

In deze 10 punten krijgt ook onderwijs een belangrijke plaats:

  1. Binnen de huidige regelgeving scholen meer laten doen rond meertalig onderwijs.
  2. Uitwisseling van leerkrachten en uitwisselingsprogramma’s voor leerlingen stimuleren tussen scholen van de verschillende taalgemeenschappen.
  3. Via staatshervorming een Brussels meertalig onderwijsnet creëren of via meer vrijheid in de regelgeving van de gemeenschappen meertalig onderwijs organiseren.

In de andere punten komen ook de kansen in cultuur, het bedrijfsleven, de overheid en overheidsbedrijven aan bod. Verder gaat het in het 10-puntenprogramma ook over de actualisering van de taalwetgeving en planmatige evolutie naar meertaligheid vanuit de missie van organisaties (bv. MIVB).

Het boek opent een belangrijk debat voor de komende jaren, oa over meertaligheid in onderwijs. Ik wil blijven benadrukken dat, naast het creëren van de mogelijkheid om meer talen een plaats te geven in onderwijs, we ook bereid zullen moeten zijn te investeren in effectieve (meertalige) taaldidactiek, professionalisering van leerkrachten en de ontwikkeling van ondersteunende methodes en materialen.

Naar aanleiding van de publicatie van dit boek werd op 12 februari 2022 een studiedag georganiseerd. De opname van deze studiedag kan je hier bekijken (het luik onderwijs komt op de studiedag aan bod vanaf 1u40min).

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: