LEESWIJZER Urban Education

Het centrale thema op deze blog is Urban Education. Heel wat berichten hebben een samenhang die ik via deze leeswijzer vlotter toegankelijk wil maken. Op het einde van dit overzicht link ik nog even door naar een cruciaal onderwijsthema, dat het concept Urban Education overstijgt, nl. onderwijskwaliteit.

Wat is Urban Education?

In 2019 schreef ik 7 blogberichten om “Urban Education” in Brussel concreter in te kleuren:

…én chatGPT heeft er ook een mening over.

Wat is een stadsleerkracht?

Leerkrachten die in Brussel aan de slag gaan, moeten over een aantal specifieke competenties beschikken. In Op zoek naar STADSLEERKRACHTEN! wordt het profiel van een stadsleerkracht beschreven. Van zo’n stadsleerkracht wordt verwacht dat hij/zij een warme leerkrachtenstijl combineert met een veeleisende aanpak (De warm demander”-leerkracht).

Enkele thema’s in de focus…

TAALONDERWIJS EN MEERTALIGHEID

Taalbeleid vormt de onderbouw voor een sterke visie en aanpak van het taalonderwijs, die rekening houdt met inzichten over (meertalige) taalontwikkeling!

In Bronnen voor goed taalonderwijs in een grootstedelijke en meertalige context worden enkele belangrijke publicaties, websites en teksten over taalonderwijs en meertaligheid verzameld. In de brochure Meer taal in het onderwijs in Brussel krijg je een overzicht van een aantal basisinzichten over omgaan met meertaligheid in het onderwijs in Brussel.

Alle berichten op deze blog met een link naar meertaligheid vind je hier terug.

OUDERBETROKKENHEID

In Werken aan ouderbetrokkenheid via micro-innovaties! wordt via het ontwikkelingsmodel ouderbetrokkenheid houvast geboden om een ouderbeleid uit te bouwen op school. Een aantal uitgangspunten zijn hierbij belangrijk en die lees je in Investeren in THUISbetrokkenheid !

In Bronnen voor een goede ouderwerking in een grootstedelijke en meertalige context worden enkele belangrijke publicaties, websites en teksten over ouderbetrokkenheid verzameld.

Alle berichten op deze blog met een link naar ouderbetrokkenheid vind je hier terug.

ARMOEDE

De kracht van kinderen & jongeren in armoede aanspreken verwoordt een essentieel uitgangspunt over armoede en onderwijs.

In Bronnen over armoede en onderwijs in een grootstedelijke en meertalige context worden enkele belangrijke publicaties, websites en teksten over onderwijs en armoede verzameld.

Alle berichten op deze blog met een link naar armoede vind je hier terug.

BREED LEREN

Brede School en Urban Education beschrijft hoe brede school versterkend kan werken voor grootstedelijk onderwijs. De ondersteuningstool brede school vind je terug via 10 jaar brede school in Brussel en in Meer brede school kan je de visie van de VGC over brede school lezen (+ link naar uitgebreide brochure).

Maar breed leren gaat over veel meer dan brede school. Het gaat over vergroten van de kennis van de wereld, competenties laten verwerven in onderlinge samenhang en binnen een concrete maatschappelijke context, outdoor learning,… Alle berichten op deze blog met een link naar breed leren vind je hier terug.

Én…

Enkele beschouwingen over onderwijskwaliteit…

Het is belangrijk om onderwijskwaliteit niet te verengen tot deelaspecten. In Onderwijskwaliteit (in Brussel) denken we hier over na en wordt ook de link gemaakt naar enkele berichten rond hetzelfde thema:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: