Bronnen over armoede en onderwijs in een grootstedelijke en meertalige context

Het Onderwijscentrum Brussel beschrijft de uitdagingen op het vlak van armoede in Brussel als volgt:

“De kinderarmoede in Brussel is zo hoog dat in elke Brusselse klas leerlingen zitten die in armoede opgroeien. Hoe zorgen we ervoor dat onderwijs een hefboom wordt voor de leerlingen die opgroeien in (kans)armoede? Welke inzichten hebben leerkrachten nodig om de mechanismen te zien die armoede veroorzaken? Hoe kijken zij naar hun leerlingen, hun ouders en hun omgeving en hoe maken ze verbinding? Hoe slagen leerkrachten in een kwaliteitsvolle interactie met hun leerlingen Hoe werk je op school financiële en andere drempels weg voor kinderen en gezinnen in armoede Hoe kunnen zij maximaal deelnemen aan onderwijs? Welke extra kansen en stimulansen hebben zij nodig en hoe kunnen we die bieden? Welke netwerken helpen hierbij? Hoe gaan we met leerlingen en hun ouders in dialoog?” (zie “Zeven ondersteuningsthema’s voor het schooljaar 22 – 23“).

Het OCB werkt met een armoedeconsulent om het armoedethema concreet invulling te geven in de werking.

In dit blogbericht vind je een selectie van boeken, websites en plannen die ondersteunend en inspirerend zijn om te werken aan een armoedebeleid op school. Deze basisbronnen verwijzen verder door naar tal van interessante artikels, onderzoeken, meer specifieke informatie,…

Boeken

Een eerlijke kans, Basisonderwijs voor kinderen in kansarmoede (2014) van Albert Janssens en Daniël Trimbos bespreekt vanuit getuigenissen een aantal belangrijke armoedethema’s en biedt houvast om aan de slag te gaan.

In Spelen in zwarte sneeuw (2016) schreef Bruno Vanobbergen als Kinderrechtencommissaris een manifest voor de belangen van kinderen die opgroeien in armoede.

Arm kind (2017) van de Koning Boudewijnstichting is ondersteunend in het communiceren over kinderarmoede (constructief en niet stigmatiserend). Lees ook deze Zoom over armoede bij kinderen (2018) van de Koning Boudewijnstichting.

Zie ook: ARMOEDE EN SOCIALE UITSLUITING JAARBOEK 2022 met cijfers over onderwijs (soms specifiek voor Brussel).

Websites

Kleine kinderen, grote kansen (KKGK)

De website ‘Kleine Kinderen, Grote Kansen’ ondersteunt professionals om met kinder- en kansarmoede om te gaan. Deze site reikt hiervoor hefbomen aan en biedt inspiratie.

Diversiteit in Actie (DIVA)

Diversiteit In Actie wil lerarenopleiders en leraren (in opleiding) op een interactieve manier professionaliseren en inspireren om actief aan de slag te gaan met diversiteit.

Steunpunt Diversiteit en Leren (SDL)

Steunpunt Diversiteit en Leren biedt een wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning met betrekking tot het thema ‘Omgaan met diversiteit’, waaronder armoede en sociale ongelijkheid.

Krijt

Krijt ondersteunt scholen en hun partners zodat alle leerlingen in armoede of kwetsbare posities gelijke kansen krijgen.

Ook het onderwijstijdschrift Klasse verzamelt heel wat informatie, getuigenissen en goede praktijken over armoede en onderwijs. Verder zijn het Netwerk tegen armoede en het Brusselse Platform armoede een belangrijke bron van informatie.

Plannen

  • Armoedeplan van de Vlaamse Gemeenschapscommissie 2022 – 2025 met op pagina 12 en 22 – 23 specifiek aandacht voor onderwijs.
  • Vlaams actieplan armoedebestrijding 2020 – 2024 met strategische doelstelling 2 over kinderarmoede.

***

Lees ook:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

3 gedachten over “Bronnen over armoede en onderwijs in een grootstedelijke en meertalige context

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: