Het Onderwijscentrum Brussel beschrijft de uitdagingen op het vlak van ouderbetrokkenheid in Brussel als volgt:
“Werken aan ouderbetrokkenheid op school betekent dat je heel concreet inzet op samenwerking, communicatie en het stimuleren van een onderwijsondersteunend thuisklimaat. Het doel is de leer- en ontwikkelingskansen en het welbevinden van alle leerlingen te verhogen.
Brussel kent een grote culturele, talige en socio-economische diversiteit. Een positieve en open attitude, gelijkwaardig partnerschap tussen school en ouders en onderling vertrouwen zijn belangrijke ingrediënten voor een goede school-oudersamenwerking. Om dit allemaal te realiseren is het essentieel dat de school en ouders elkaar leren kennen.” (zie “Zeven ondersteuningsthema’s voor het schooljaar 22 – 23“)
In dit blogbericht vind je een selectie van boeken, websites en visieteksten die ondersteunend en inspirerend zijn voor een ouderwerking in een grootstedelijke en meertalige context. Deze basisbronnen verwijzen telkens ook verder door naar tal van interessante artikels, onderzoeken, meer specifieke informatie,…
Boeken
Ouderbetrokkenheid 3.0.
Ouderbetrokkenheid gaat eigenlijk niet over ouders, maar over leerlingen. Onderzoek laat zien dat leerlingen zich beter ontwikkelen en betere resultaten halen als hun ouders betrokken zijn bij school.
Van eiland naar wij-land
Deze inspiratiegids voor goede samenwerking tussen ouders en secundaire scholen stelt een partnerschapsmodel voor met drie actoren: ouders – school – leerling, met als belangrijk doel: de drempel verlagen voor kwetsbare groepen in de samenleving.
Leraren en ouderbetrokkenheid
Deze reviewstudie biedt heel wat informatie over de effectiviteit van ouderbetrokkenheid en de rol die leraren daarbij kunnen vervullen.
Websites
Samen met Ouders
Op de website Samen met Ouders vind je een online coachingstool die secundaire scholen wil ondersteunen in hun zoektocht naar manieren om ouderbetrokkenheid te versterken.
Communiceren met Ouders
Communiceren met Ouders bevat tips, instrumenten en materialen die kunnen helpen bij de samenwerking en communicatie met ouders. Een aantal van de producten kun je ofwel downloaden via deze website ofwel op maat van je school maken via een tool.
Verder vind je nog heel wat informatie op de websites van de ouderkoepels: KOOGO, VCOV en GO! ouders.
Het onderwijsmagazine Klasse verzamelt een schat aan informatie, tools, filmpjes en praktijkvoorbeelden over ouderbetrokkenheid.
Visieteksten
Ouderbetrokkenheid als basis
De cel ouderbetrokkenheid van de drie ouderkoepels GO!-ouders, KOOGO en VCOV, heeft een visietekst ouderbetrokkenheid opgesteld die gebaseerd is op de ervaring en inzichten van de 3 ouderkoepels.
Samenwerking tussen ouders en school
De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) keurde in 2001 een visietekst goed over de samenwerking tussen ouders en school. De tekst werd verder uitgewerkt rond een aantal basisvragen.
Ontwikkelingsmodel ouderbetrokkenheid
Het OCB plaatste de verschillende aspecten die belangrijk zijn bij de uitbouw van een ouderbeleid in één model.
***
Lees ook:
Dit is op X, Y of Einstein? herblogd.