“Mindfulness, een wetenschappelijke reflectie over de hype…”

Het interfacultair college Lessen voor de 21ste eeuw van de KUL biedt lessen aan om vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines na te denken over mens, maatschappij en wetenschap in de 21ste eeuw. Onderzoekster Katleen van der Gucht, medeoprichtster en directrice van het Leuven Mindfulness Center, gaf er op 13 december 2021 een les over Mindfulness. Onderaan dit bericht vind je de link naar een opname van deze les.

In de les gaat het eerst over wat mindfulness precies is (vanuit de definitie van Jon Kabat-Zinn) en wat wetenschappelijk aantoonbare resultaten zijn (op het vlak van stemmingsstoornissen, depressie, chronische pijn, verslavingen). Katleen van der Gucht bespreekt ook kort de evidentie in niet klinische contexten, zoals scholen (oa reductie in symptomen van depressie, angst en stress – zie opname vanaf 21m20s).

Daarna zoomt ze in op de werkingsmechanismen. Ze bespreekt hierbij achtereenvolgens de impact van mindfulness op neurale netwerken, psychologische processen, gedragsveranderingen en tenslotte fysiologische en cellulaire processen.

Ze benadrukt dat Mindfulness een training is. Dit betekent dat je gemotiveerd en bereid moet zijn om op regelmatige basis te oefenen (+ belang van een kwaliteitsvol programma en trainer). Het is niet schadelijk op voorwaarde dat je het geleidelijk opbouwt, zoals bij iedere training. Net omdat het een training is, verloopt bijvoorbeeld ook de implementatie in onderwijs niet makkelijk (zie Myriad).

In haar blik naar de toekomst ziet Dr. Katleen van de Gucht Mindfulness een rol spelen in de toenemende uitdagingen op het vlak van mentaal welzijn en het omgaan met de klimaatverandering.

Je kan de les (13 december 2021) van Katleen van der Gucht hier bekijken. In het tweede deel van de opname kan je ook nog een panelgesprek en vragenronde over het thema volgen.

Meer over Mindfulness op school en in de klas kan je hier lezen.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over '“Mindfulness, een wetenschappelijke reflectie over de hype…”'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: