20 jaar taalbarometer in Brussel

De taalbarometer was én blijft één van de belangrijkste projecten van Rudi Janssens (overleden zomer 2021). Rudi werd gewaardeerd voor de kwaliteit van zijn werk en de nuance waarmee hij zijn boodschap bracht. De publicatie ‘20 jaar BRIO-taalbarometeronderzoek’ (R. Janssens † en M. Saeys, 2022) reflecteert over dit onderzoek naar taal en taalgebruik in het meertalige Brussel. Het grootste deel van de huidige tekst werd nog door Rudi geschreven.

Het boekje blikt terug op de historische en politieke context die leidde tot het Brussels taalbarometeronderzoek. Een aantal resultaten uit 20 jaar onderzoek worden gebruikt om duiding te geven bij ‘de manier waarop de communicatie in een meertalige stad zich ontwikkelt’. Er wordt ook stilgestaan bij de relatie tussen taal en identiteit en de taalkundige uitdagingen voor Brussel.

Uit de conclusies…

“Uit het laatste taalbarometeronderzoek bleek dat 90% van de bevraagde Brusselaars voorstander is van twee- of meertalig onderwijs; dat de Brusselaars zich ongeacht hun thuis- of gebruikstaal met hun stad kunnen identificeren; dat meertaligheid op de Brusselse arbeidsmarkt toenemend een noodzaak wordt; en dat bijna de helft van de interacties met buren meertalig zijn. De inwoners van Brussel zijn zich dus uitermate bewust van hun linguïstische realiteit, evenals van het belang van twee- of meertaligheid als voorwaarde om actief te kunnen deelnemen aan, maar ook deel uit te maken van, die Brusselse samenleving.”

“Een onderwijsreorganisatie die meer aandacht biedt aan talenonderwijs, waarbij het onderwijs van beide gemeenschappen nadruk legt op de kennis van het Nederlands, het Frans en het Engels, dringt zich op. Gelet op de toenemende taaldiversiteit bij Brusselse leerlingen stoot het huidige taalonderwijsmodel op grenzen.”

Lees de volledige publicatie hier (PDF, 45p., 787 kB).

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: