Onderwijs in Brussel is… inzicht verwerven in (meertalige) taalontwikkeling!

In mijn blogpost ‘Urban Education, superdiversiteit en differentiëren’ schreef ik op het einde volgend stukje: “De didactische competentie ‘differentiëren’ is echter niet voldoende.  Om goed te kunnen differentiëren heeft de leerkracht in de superdiverse klas ook kennis/inzicht nodig over grootstedelijkheid, meertalige taalontwikkeling, armoede, straat- en thuiscultuur,… Dit is noodzakelijk om de differentiërende maatregelen een juiste invulling te kunnen geven.”

Dit betekent dat stadsleerkrachten zich verder moeten verdiepen in een aantal cruciale grootstedelijke thema’s. In dit bericht wil ik even inzoomen op het thema meertalige taalontwikkeling.

Schoolteams die werken in een grootstedelijke en meertalige omgeving moeten minimaal aandacht hebben voor deze 3 elementen:

 1. Stadsleerkrachten moeten een aantal basisinzichten verwerven over meertaligheid en onderwijs.
  • Zo is het belangrijk om kennis op te bouwen over de verschillende fases in de taalontwikkeling, (meertalige) taalverwerving, het gelijktijdig leren van verschillende talen, het omgaan met taalfouten, de invloed van statustalen,…
  • Leerkrachten moeten deze kennis ook actief gebruiken bij het gedifferentieerd onderwijzen en het stimuleren van het meertalig leren.
  • Er zijn heel wat manieren en bronnen om die inzichten te verwerven (vorming, literatuur, zie ook: http://meertaligheid.be/ en http://metrotaal.be). Alvast enkele leestips:
   • Orioni M. (2017). Het meertalige kind. Amsterdam: Van Gennep;
   • Gielen S., Isçi A. (2015). Meertaligheid: een troef! Inspirerend werken met meertalige kinderen op school en in buitenschoolse opvang. Sint-Niklaas: Abimo;
   • …of dit basiswerk in het Engels: Lightbown P. and Spada N. (2013). How languages are learned. Oxford University Press.
 2. Stadsleerkrachten moeten het taalprofiel van alle leerlingen in hun klas in kaart brengen. Dit kan door het opstellen van een talenpaspoort.  De inzichten uit het talenpaspoort kunnen actief ingezet worden binnen een gedifferentieerde onderwijsaanpak (bv. in functie van functioneel veeltalig leren). Onderzoekers van VUB en UGent stelden oa volgende didactische meerwaarde vast van het gebruik van een talenpaspoort (meer info: powerpointpresentatie en mogelijk lesverloop):
  • Toont individuele verschillen en complexe talige realiteit van leerlingen;
  • Is een laagdrempelige manier om over meertaligheid en multiculturaliteit te praten in de klas;
  • Geeft zowel leerkrachten als leerlingen (en ouders) nieuwe inzichten in hun (eigen) taalgebruik;
  • Geeft thuistalen een plaats in de school en verbetert zo het welbevinden van leerlingen;
  • Bezorgt scholen een grondiger begrip van hun leerlingen en laat zo toe dat het schoolbeleid en de ondersteuning voor meertalige leerlingen gericht kan worden aangepast.
 3. Een stadsschool moet het profiel van het schoolteam ten aanzien van meertaligheid in kaart brengen om een gedragen talenbeleid op poten te kunnen zetten: welke inzichten, overtuigingen en attitudes zijn er in het schoolteam aanwezig over omgaan met de meertalige realiteit in grootstedelijk onderwijs.

Voor het Nederlandstalig basis en secundair onderwijs in Brussel, biedt het Onderwijscentrum Brussel op deze 3 niveaus ondersteuning: (1) verwerven van basisinzichten, (2) werken met een talenpaspoort en (3) aan de slag gaan met het meertaligheidsprofiel van het schoolteam.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

3 gedachten over “Onderwijs in Brussel is… inzicht verwerven in (meertalige) taalontwikkeling!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: