Beste onderwijsbegeleider, geef scholen autonomie, verantwoordelijkheid én de nodige steun!

Over onderwijs en corona is er al veel geschreven en zal er nog veel geschreven worden!  Ikzelf was de voorbije maanden vooral onder de indruk van hoe snel onze Brusselse leerkrachten en directies konden schakelen: voorzorgsmaatregelen, afstandsleren, materiaalontwikkeling, samenwerking met ouders, preteaching, partiële opstart, zomerscholen,…  Meer nog: digitaal leren, begeleiden van kwetsbare leerlingen,  wegwerken van achterstanden,…  Én vandaag staan onze leerkrachten opnieuw klaar om alle leerlingen kwaliteitsvol te laten starten met de nodige aandacht voor zorg en differentiatie.

Onderwijsbegeleiders lieten de school meer dan ooit aan het stuur zitten en speelden in op de vragen en noden. Als je directies en leerkrachten voldoende autonomie en verantwoordelijkheid geeft, dan gebeuren er hele mooie dingen!

Laat dit voor ons allen, onderwijsbegeleiders, ook een les zijn!  Onderwijsbegeleiding betekent luisteren naar directies en leerkrachten én samen op weg gaan!  Geef directies en leerkrachten de ruimte om op hun eigen manier creatief en doelgericht aan de slag te gaan en schakel je in binnen het verhaal van de school.  Geef directies en leerkrachten hierbij autonomie en verantwoordelijkheid. 

En natuurlijk weten we dit allemaal: “Coaching is unlocking people’s potential to maximize their own performance” (Whitmore).

Én… Ik heb een grenzeloos respect voor leerkrachten !

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Beste onderwijsbegeleider, geef scholen autonomie, verantwoordelijkheid én de nodige steun!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: