Inspirerende schoolbezoeken in Brusselse scholen, deel 2

Verbinding houden met scholen en directies, is cruciaal om richting te kunnen geven aan het Onderwijscentrum Brussel. Daarom probeer ik regelmatig scholen te bezoeken en de directie te ontmoeten op zijn/haar werkplek.

Van elk bezoek zou ik een rijk en boeiend verslag kunnen schrijven, maar ik beperk me hier per school tot één element waarmee ik aan de slag wil gaan… (deel 2: Sint-Albertschool, Victor Horta, Steinerschool, Pacheco, De Puzzel).

Sint-Albertschool – Sint-Jans-Molenbeek

Brussel beschikt over een brede waaier van culturele en andere partners. Door hier als school doelgerichte verbindingen mee aan te gaan, kunnen deze partners een rijke invulling geven aan het onderwijsaanbod en zo meebouwen aan het realiseren van onderwijskwaliteit en onderwijsdoelen. 

Victor Horta – Evere

Meer dan ooit is intensieve ondersteuning op maat, dicht bij de leraar en de klasvloer een antwoord dat werkt…

Steinerschool – Anderlecht

Ook in de Steinerschool, aan de rand van het gewest, vormen grootstedelijke thema’s een belangrijke uitdaging. Met respect voor de eigenheid van de school, kunnen verbindingen gezocht worden tussen de expertise en ervaring over Urban Education enerzijds en de Steinerpedagogie anderzijds.

Basisschool Pacheco – Brussel

Tijd en ruimte creëren voor een personeelsbeleid (zowel gericht op de individuele leerkracht als het team) dat werkt aan verbinding, professionalisering, gelijkgerichtheid is cruciaal voor onderwijs. We weten uit onderzoek dat “niet de individuele leraar de grootste impact op de ontwikkeling en schoolprestaties van leerlingen heeft, maar goed samenwerkende teams van leraren.” (Van den Branden in duurzaam onderwijs).

De Puzzel – Vorst

Meer dan vroeger krijgen scholen verschillende profielen in hun team. Door deze ‘andere’ competenties doelgericht in te zetten, creëer je voor de leerlingen nieuwe kansen.

Lees ook:

Wordt vervolgd…

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

3 gedachten over “Inspirerende schoolbezoeken in Brusselse scholen, deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: