Raad voor Meertaligheid in Brussel… #betalky

Op 26 september 2020 werd op de Brusselse dag van de Meertaligheid de Raad voor Meertaligheid opgericht, met als voorzitter Philippe Van Parijs. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van deze Raad.

In mijn persoonlijke missie probeer ik steeds 3 belangrijke luiken te verbinden: beleidsambities, wetenschappelijke inzichten en de realiteit van de praktijk.

Ook als lid van de Raad voor Meertaligheid wil ik hieraan werken!

De beleidsambities zijn duidelijk. De minister voor de Promotie van Meertaligheid, Sven Gatz, verwoordde het als volgt: ‘alle Brusselse kinderen moeten op 18-jarige leeftijd minstens het Nederlands, Frans en Engels tot op zekere hoogte beheersen’. Deze ambities staan concreter neergeschreven en uitgewerkt in de beleidsnota.

We beschikken over heel wat wetenschappelijke inzichten over de mogelijkheden en onmogelijkheden van meertalig opgroeien. Er is heel wat onderzoek en literatuur beschikbaar om de beleidsambities aan af te toetsen.

Maar even belangrijk is het derde luik: we moeten rekening houden met de realiteit van de praktijk, de haalbaarheid. Dit luik gaat niet alleen over regelgeving, veranderingsprocessen, contextfactoren of randvoorwaarden, maar evenzeer over kennis, vaardigheden, attitudes én overtuigingen bij leerkrachten, leerlingen, ouders en burgers.

Door binnen deze driehoek te werken, kunnen we heel ver geraken!

Lees hier enkele elementen die ik zeker in de Raad voor Meertaligheid wil binnenbrengen.

Maak hier kennis met de Raad voor Meertaligheid in Brussel.

…én betalky bebrussels !

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: