Omgaan met onvoorspelbaarheid…

Permanent aanpassen, bijsturen, schakelen… is de voorbije maanden een constante geworden voor veel organisaties en zeker ook voor scholen. In 1997 schreef de vorige leidend ambtenaar van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Marc Kayaert, een boekje met als titel ‘Omgaan met onvoorspelbaarheid, kritische succesfactoren voor management in een inspirerende overheidsorganisatie’. In zijn boek komt hij tot de conclusie dat ‘omgaan met onvoorspelbaarheid’ enkel slaagt door een lerende houding te ontwikkelen waarbij niet systemen en structuren, maar missie, visie en waarden leidende principes zijn.

Lerende organisaties kunnen “chaotische stimuli beantwoorden met creatief en constructief gedrag. Het stelt hen in staat flexibel in te spelen op een veranderende omgeving en met succes te blijven functioneren ondanks herschikking van de doelstellingen en prioriteiten.”

Heel veel scholen functioneren als lerende organisaties. Onze Brusselse scholen, directies, leerkrachten én leerlingen hebben de voorbije maanden bewezen én bewijzen nog elke dag dat ze creatief en constructief kunnen inspelen op de steeds veranderende situatie ten gevolge van corona: afstandsleren, preteachen, zomerscholen organiseren, achterstanden wegwerken, leerlingen in quarantaine opvolgen, klassen sluiten, zieke of mogelijks besmette leerkrachten vervangen of van op afstand laten lesgeven, outdoor education, veilige invulling geven aan stages en praktijkvakken,…

Maar hoe kunnen scholen deze inspanningen blijven volhouden? Hoe kunnen ze blijven inspelen op elke verandering die op hen afkomt? Dit kan enkel door hen de nodige ruimte te geven en de druk niet te verhogen! Geef hen verder voldoende autonomie, verantwoordelijkheid en concrete steun! Of zoals Pedro De Bruyckere het uitdrukt in een blogpost: “Ontvetten van taken is voorlopig het enige dat ik zie. Dus net zoals in vorig semester geen inspectie en geen andere taken die niet direct nodig zijn,…“.

Ik wil hier vandaag nog één belangrijke groep aan toevoegen…

De onderwijsondersteunende diensten (pedagogische begeleiding, ondersteuningsnetwerken, Onderwijscentrum Brussel en zeker ook de CLB’s) leveren uitzonderlijke inspanningen om leerkrachten en leerlingen snel, creatief en constructief te helpen! Ook zij verdienen waardering!

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: