Jan Royackers, procesbegeleider en didactisch expert bij Schoolmakers, is voor het onderwijs in Brussel en Onderwijscentrum Brussel geen onbekende. Zo werkten we nauw samen bij de ontwikkeling van de tienerscholen in Brussel en de professionalisering van tienerleerkrachten.
In zijn boek “Meester in Lesgeven” (2023) biedt Jan ons houvast om meesterschap te ontwikkelen. Want meester zijn in lesgeven, is bewuste keuzes maken op het vlak van pedagogie, didactiek en vakinhoud. Die keuzes maak je vanuit wie je bent, vanuit iedere individuele leerling én vanuit onderbouwde inzichten.
In het eerste deel benadrukt hij het belang van wie je bent (als mens én als leerkracht). Zicht hebben op je persoonlijk referentiekader, maakt dat je zelfbewust voor de klas kan staan. Dit deel gaat over zelfeffectiviteit en collective teacher efficacy, over je eigen onderwijsvisie en je kijk naar leerlingen, over contexten en invloeden.
In de volgende stap worden basisinzichten van de pedagogie gebruikt om effectief te handelen in de concrete klaspraktijk. Centraal in dit deel staat de ontwikkeling van leerlingen. Hij zoomt hierbij in op executieve functies, problemen bij leren, motivatie en klasmanagement.
In het laatste deel gaat hij op zoek naar de didactische vertaling van dit alles: hoe je lesgeven vorm geven zodat zoveel mogelijk leerlingen, zoveel mogelijk leren. Elementen die hier aan bod komen zijn: de werking van het geheugen, fases in het leerproces, binnenklasdifferentiatie en de didactische cyclus. Dit laatste wordt heel uitgebreid behandeld met tal van concrete voorbeelden:
- doelen en verwachtingen
- voorkennis
- nieuwe leerstof
- samen inoefenen
- zelfstandig werk
- doelen bereikt
Het boek helpt je op weg om meesterschap te ontwikkelen met oog voor wetenschap, ervaring en praktijk.
Alle andere leestips op deze blog vind je hier.