LEESWIJZER: yoga, meditatie en mindfulness op school en in de klas

Op deze blog schreef ik verschillende berichten over yoga, meditatie en mindfulness op school en in de klas. Deze berichten hebben een samenhang die ik via deze leeswijzer vlotter toegankelijk wil maken.

Inleiding

In Meerwaarde van yoga, meditatie en mindfulness op school worden het belang en de mogelijke meerwaarde van yoga, meditatie en mindfulness op school beschreven. De Commissie Beter Onderwijs (2021) moedigt ook meditatie op school aan in hun eindrapport: Meditatie en het creëren van een rustige, veilige en overzichtelijke school- en klasomgeving (rapport Brinckman).

Hoe start je een werking op?

Met yoga, meditatie en mindfulness op school aan de slag gaan, doe je niet zomaar. Het is het resultaat van een proces: Starten met yoga, meditatie en mindfulness op school? Het is hierbij belangrijk om Op maat van de leerling te werken.

Inspiratie- en praktijkmateriaal

Er zijn heel wat publicaties, lesmaterialen, websites, praktijkboeken beschikbaar. In Yoga, meditatie en mindfulness op school in de praktijk worden er enkele verzameld.

Enkele concrete praktijken

In verschillende blogberichten krijg je ook concrete tips en handvaten om met yoga, meditatie en mindfulness op school aan de slag te gaan. Hieronder een overzicht…

Ook voor leerkrachten!

In De stadsleerkracht onder druk, burn-out en mindfulness wordt de meerwaarde van yoga, meditatie en mindfulness voor leerkrachten besproken met verwijzing naar het grootschalige Myriad-onderzoek. Ook in het onderzoeksoverzicht Overzicht onderzoek over yoga, meditatie en mindfulness op school wordt de link naar het welzijn van leerkrachten gemaakt.

Leestips

In Yoga, meditatie en mindfulness op school in de praktijk worden heel wat leestips vermeld. Daarnaast zijn er ook enkele berichten die één publicatie in de picture plaatsen:

Onderzoek

De achterliggende literatuur kan je lezen in Overzicht onderzoek over yoga, meditatie en mindfulness op school (onderzoek, literatuur, bronnen, websites, instellingen en Belgische wetenschappers). Dr. Sat Bir Singh Khalsa van de Harvard Medical School presenteert in “Yoga gave me a new perspective and has made a huge impact on our school.” onderzoeksresultaten over yoga op school; Katleen van der Gucht bespreekt in “Mindfulness, een wetenschappelijke reflectie over de hype…” de evidentie in niet klinische contexten, zoals scholen; en het uitgebreide Myriad-project wordt besproken in Het MYRIAD-project, onderzoek naar mindfulness op school én mentale gezondheid (én meer over één van de onderzoekers: Mark Williams over mindfulness op school: “That’s like going to the gym once and hoping you’ll get fit.”)

In Medische Yoga en gezonde levensstijl kan je luisteren naar een podcast over medische yoga en yogatherapie.

Uitsmijter

In deze mini-reeks komen de yoga, meditatie en/of mindfulness praktijken van Caroline Pauwels, Yuval Noah Harari, Ruth Ozeki, Paul McCartney en Rosa Parks aan bod…

Image by John Hain from Pixabay

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

3 gedachten over “LEESWIJZER: yoga, meditatie en mindfulness op school en in de klas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: