Spelen in stilte, mindfulness in de klas (leestip)

Het praktijkboekje “Spelen in stilte” van Irma Smegen uit 2017 verzamelt naast visie, achtergronden en onderzoeksresultaten ook 52 uitgewerkte mindfulnessoefeningen.

Het uitgangspunt van het boek is leerkrachten en kinderen helpen als het weleens “te veel, te vol, te snel en te druk” is. We krijgen op een schooldag heel wat prikkels te verwerken, staan onder spanning of stress. Mindfulness ontwikkelt vaardigheden om zich te “ontspannen, te concentreren én in balans te blijven”.

In relatie tot schoolsucces benoemt de auteur vanuit wetenschappelijk onderzoek drie elementen: focussen en verplaatsen van aandacht; activeren van concentratie en denkvermogen; openstaan voor nieuwe informatie. Meer informatie over onderzoeksresultaten over yoga, meditatie en mindfulness lees je hier.

In het praktijkgedeelte vind je als leerkracht tips om mindfulness te implementeren in de klaspraktijk en een reeks mindfulnessoefeningen met verschillende focussen: bv. ademhaling, bewegen, vriendelijke aandacht,… Alle oefeningen zijn uitgewerkt op maat van kinderen.

Meer en andere praktijkinformatie over yoga, meditatie en mindfulness op school en in de klas kan je hier lezen.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: