Onderwijs in Brussel is… lesgeven met de BESTE leraren!

Uit De Morgen van 5 januari 2015

Risicoleerlingen die onderwezen worden door effectieve leerkrachten boeken meer leerwinst dan andere leerlingen die van hen les krijgen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen. De onderzoekers pleiten er dan ook voor te stimuleren dat de beste leerkrachten les gaan geven in scholen waar de hoogste percentages risicoleerlingen schoollopen.”

Iedere afgestudeerde student uit de lerarenopleiding heeft het potentieel een goede leraar te worden.  Leraar ben je niet, leraar word je… (Lees ook Onderwijs in Brussel is… de KANS krijgen om leraar te worden! als je maar durft en wil geloven in de ontwikkeling van mensen, Onderwijs in Brussel is… geloven in de LEERkracht)

Een school staat zoals iedere organisatie voor de uitdaging én de verantwoordelijkheid om haar personeel professioneel te ontwikkelen tot efficiënte werknemers!  Een schoolspecifiek  personeelsbeleid met aandacht voor permanente professionalisering is dan ook een must!  Het creëren van een lerende organisatie, de ontwikkeling van een professionele leergemeenschap vormen een goede basis om leraren te laten groeien… tot de beste leraren.

Dit betekent onder andere dat…

  1. …elke school een eigen visie en missie moet ontwikkelen met gemeenschappelijk gedragen waarden en doelen. Een leraar moet fier kunnen zijn over de organisatie waarbinnen hij werkt, hij moet kunnen geloven in haar missie, zich willen inzetten om aan het gezamenlijk project bij te dragen!
  2. …elke school als lerende organisatie een brede waaier aan professionaliseringsmogelijkheden creëert: onthaalbeleid, aanvangsbegeleiding, intern mentorschap, nascholingsbeleid, beroep doen op intensieve vormen van coaching,… Een leraar moet ervaren dat hij de middelen en de nodige ondersteuning krijgt om zijn opdracht kwaliteitsvol te kunnen invullen.
  3. …de leraar ervaart dat hij deel uitmaakt van een groter netwerk, een grote community. Lesgeven in Brussel is geen individueel gebeuren, maar een gezamenlijk, maatschappelijk project.
  4. …het leren van kinderen/jongeren geplaatst wordt in een groter geheel. De leraar is niet verantwoordelijk voor de totale ontwikkeling van elk kind/jongere en moet niet op alle maatschappelijke uitdagingen een antwoord hebben. Succesvol opgroeien van kinderen is een samenspel van mensen én sectoren (zie ook Brede School), een gedeelde verantwoordelijkheid!
  5. …een leraar doorheen zijn loopbaan nieuwe kansen en uitdagingen moet kunnen krijgen.  Scholen hebben tal van mogelijkheden om leraren nieuwe verantwoordelijkheden te geven binnen het totale takenpakket van een school.

Ieder leraar kan een efficiënte leraar zijn!  Geef iedere leraar deze kans!

 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: