Ook een kindvrije week is hard werken!

Het was dan misschien wel een kindvrije week voor leerkrachten, maar er werd in heel wat Brusselse scholen hard gewerkt.

Noodopvang

Op heel korte termijn werd een systeem voor noodopvang opgezet, waarbij leerkrachten en opvangpersoneel in een beurtrolsysteem zorgden voor een kwaliteitsvol aanbod. Zo konden kinderen van ouders uit de zorg, niet-thuiswerkende ouders, maar ook leerlingen in kwetsbare situaties een opvangplek krijgen.

Professionalisering

Verschillende schoolteams en/of individuele leerkrachten maakten van deze kindvrije week gebruik om in te zetten op professionalisering. De onderwijsondersteuners van het Onderwijscentrum Brussel (OCB) hadden deze week heel wat extra ondersteuningsinterventies. Het aanbod van OCB voor het schooljaar 2021 – 2022 werd ook deze week naar de scholen verspreid.

Voorbereiding derde trimester

Het derde trimester is een belangrijke periode voor dit corona-schooljaar. Leerkrachten zijn volop bezig om deze laatste periode zo goed mogelijk voor te bereiden. Om in te spelen op de leervertraging gingen schoolteams deze week aan de slag om na te denken over het stellen van prioriteiten, extra differentiatiemaatregelen, alternatieve leerpaden, compenserende maatregelen,… zodat zoveel mogelijk leerlingen de eindmeet kunnen halen. Er werd ook nagedacht over warm onthaal, zorg en welbevinden.

Verbinding houden met leerlingen

Sommige scholen en leerkrachten probeerden deze week ook contact te houden met hun leerlingen. Ze organiseerden online praatgroepen, zorgden voor berichtjes op smartschool, stelden een takenbundel samen of hielden contact met ouders.

Voorbereiding speelpleinwerking

Tijdens de paasvakantie organiseert de VGC in samenwerking met 25 scholen de VGC-speelpleinen voor meer dan 700 kinderen en jongeren. Leerkrachten en animatoren zorgen samen voor een leuk en uitdagend aanbod en werkten de voorbije week aan de laatste voorbereidingen.

Bezoek aan de Onderwijsbibliotheek

Het was een drukke week in de Onderwijsbibliotheek van het Onderwijscentrum Brussel. Heel wat leerkrachten kwamen langs om nieuwe materialen te leren kennen en uit te lenen voor het derde trimester.

Beste stadsleerkracht, geniet van een welverdiende paasvakantie of om het met de woorden van Kris Van de Branden te zeggen op zijn blog Duurzaam Onderwijs: “Leraar, bedaar. Kom in de paasvakantie even tot rust, leun achterover, bezin en reflecteer, om er na de paasvakantie weer een ongelooflijke lap op te geven.”

Onderwijsbibliotheek, gereserveerde materialen

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: