Wat vinden kinderen en jongeren van het Vlaamse onderwijsbeleid? Lees het in het scholierenrapport (juni 2022) van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK).
Het rapport beoordeelt 5 thema’s en 5 competenties die belangrijk zijn voor een krachtig onderwijsbeleid.
Onderwijsthema’s
- Inspraak van leerlingen: Scholieren zijn de gebruikers van onderwijs en ze vinden het dan ook vanzelfsprekend om betrokken te worden bij het nemen van beslissingen.
- “Inspraak van leerlingen’ is jouw sterkste vak. Doe zo verder en haal zeker dat participatiedecreet eens vanonder het stof.”
- Welbevinden: Scholieren zijn heel erg bezorgd over mentaal welzijn, pesten en grensoverschrijdend gedrag.
- “Een leerling die niet goed in z’n vel zit, kan je toch niets aanleren? Maak werk van een reddingsoperatie gericht op het welbevinden van scholieren.”
- Is iedereen mee?: Scholieren willen een school waar er plaats is voor iedereen (geef voldoende aandacht aan vluchtelingen, leerlingen die opgroeien in armoede, het buitengewoon onderwijs en inclusie…).
- “Beperk je niet enkel tot ‘leren op school’, maar besteed ook aandacht aan het ‘(samen)leven op school’. Stel jezelf de vraag “Is iedereen mee?”.
- Sexy onderwijs: Scholieren willen onderwijs met voldoende en sterke leraren, met lesinhouden en lesmaterialen die mee zijn met hun tijd, met aandacht voor schoolstress…
- “Focus het volgende schooljaar op de meest dringende zaken zoals het lerarentekort.”
- Corona en zo: Scholieren beseffen dat het opvangen van crisissen niet makkelijk is en vinden het belangrijk dat er voldoende aandacht gaat naar de meest kwetsbare leerlingen.
- “Al bij al heb je de storm toch goed doorstaan. Je bent steeds blijven vechten voor de meest kwetsbare leerlingen.”
Competenties
Om een sterk onderwijsbeleid te voeren, zijn volgende competenties cruciaal: kennis over jongeren, communicatief, crisismanagement, participatief en innovatief. De scholieren verwachten extra inspanningen om de leefwereld van jongeren nog beter te leren kennen en om in de communicatie ook voldoende te luisteren.
Lees het volledige rapport hier. Doen!
Ook de VSK-adviezen uit 2016 en 2019 (Het Scholierenrapport en De Stem van de Scholieren) blijven waardevol en actueel!
Eén opmerking over 'Onderwijsbeleid in Vlaanderen… het scholierenrapport'