Belang van voldoende en gezonde voeding voor leerlingen en een kostenbeheersend beleid voor scholen (Raad VGC,15 maart 2023)

In de commissie onderwijs van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van 15 maart 2023, kwamen twee vragen aan bod over armoede en onderwijs: (1) kinderen die zonder lunch naar school komen (raadslid Fouad Ahidar), en (2) grote verschillen in schoolfacturen (raadslid Pepijn Kennis).

Voldoende en gezonde voeding voor elk kind op iedere schooldag

Minister Gatz bespreekt in zijn antwoord eerst de cijfers en gaat daarna verder in op de de VGC-subsidielijn ‘schoolonkosten voor kwetsbare ouders’. Uit de analyse van deze subsidie blijkt: “De maaltijden of tussendoortjes werden door 89 van de 115 basisscholen aangeduid als een van de prioritaire doelstellingen. Bij de secundaire scholen was dit bij 13 van de 32 scholen. Tijdens de eerste subsidieperiode werd van het globale budget van 750.000 euro 36.000 euro toegekend aan kinderen met voedselarmoede.

Kosten verbonden aan schoollopen

Ook hier geeft minister Gatz eerst wat toelichting bij de cijfers en daarna biedt hij een overzicht van het VGC-beleid met betrekking tot deze problematiek: “De VGC doet ter zake belangrijke inspanningen om scholen te ondersteunen om de schoolfactuur te drukken en tegelijk niet toe te geven op educatief aanbod.” Eén van de elementen die de minister hierover aanhaalt, is de inhoudelijke ondersteuning bij kostenbeheersing “We begeleiden scholen om een bewuster armoede- en kostenbeleid uit te werken. Het Onderwijscentrum Brussel werkt daarvoor samen met de vzw Krijt. Er is ook voor leerkrachten een specifiek ondersteuningsaanbod om in de educatieve klaspraktijk rekening te houden met leerlingen en ouders in kansarmoede.”

Meer over de werking van armoede en onderwijs bij het Onderwijscentrum Brussel, kan je hier lezen.

Je kan het volledige verslag van het debat in de Raad hier nalezen.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Belang van voldoende en gezonde voeding voor leerlingen en een kostenbeheersend beleid voor scholen (Raad VGC,15 maart 2023)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: