Mindfulness op maat van de leerling

Mindfulness kan een hulpmiddel zijn voor scholen om in te zetten op bijvoorbeeld emotieregulatie, aandacht, zelfzorg of veerkracht bij leerlingen (én leerkrachten). We moeten wel beseffen en aanvaarden dat leerlingen mindfulness heel verschillend kunnen ervaren, en dat het niet voor elke leerling effectief is (zie ook Myriad-onderzoek). Daarom…

  1. Geef leerlingen de vrijheid om de vorm te kiezen die bij hen het beste past. Laat hen kennismaken met verschillende manieren om mindfulness te beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende ankers die je kan gebruiken (ademhaling, bodyscan, geluid of muziek, aanraking of massage); de verschillende houdingen die je kan aannemen (zitten, liggen, staan); het al dan niet ondersteunen met beweging (wandelen, yoga, evenwichtshoudingen).
  2. Geef leerlingen de vrijheid om al dan niet te participeren. Nodig hen uit om samen mindfulness te beoefenen, maar geef hen ook de ruimte om niet deel te nemen aan de sessie. Leerlingen die niet participeren aan de mindfulness-oefeningen kunnen bijvoorbeeld ondertussen in een dagboek schrijven of een alternatieve mindfulness-oefening uitvoeren (zie hier voor meer inspiratie).
  3. Erken de persoonlijke beleving van leerlingen bij het beoefenen van mindfulness (ook al had je iets anders voor ogen). Mindfulness moet leerlingen helpen om hun ervaringen en emoties in het nu op te merken. Alles is oké en dit moet door de begeleider ook op die manier erkend worden. Leerlingen moeten zich veilig, gezien en gehoord voelen.

Ik inspireerde me bij het schrijven van dit bericht op materiaal van Mindful Schools.

Meer over mindfulness op school en in de klas, lees je hier. Zie ook: LEESWIJZER yoga, meditatie en mindfulness op school.

The Mindful Schools Approach

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Mindfulness op maat van de leerling'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: