“Ik zie jou, ik hoor jou, ik voel jou.” (leestip)

Het boek “Hoe is jouw weertje?” (2022) van Katrien Goossens, Isabelle Goris en Hanne Vanmierlo, is een praktijkboek over omgaan met emoties in de klas (basisonderwijs). De auteurs, verbonden aan het expertisecentrum Education & Development van UCLL, hanteren twee principes die geïnspireerd zijn door mindfulness:

  • het oefenen in bewustzijn, de automatische piloot on hold zetten;
  • de accepterende houding, een houding van mildheid en niet oordelen.

Deze principes vormen de basis om te werken aan emotieregulatie. Emotieregulatie heeft oa een positieve impact op veerkracht, relationele vaardigheden, zelfvertrouwen en focussen. Door op jonge leeftijd preventief te werken aan het omgaan met emoties, wordt een goede basis gelegd voor mentaal welbevinden op langere termijn.

Bewust-zijn

Bewust zijn wil zeggen dat je er helemaal bent, fysiek en mentaal, dat je je volledige aandacht in het nu brengt. Werken aan meer bewustzijn doe je met kinderen door aandacht te geven aan de adem en de zintuigen, door het lichaamsbewustzijn te vergroten en door emoties te leren kennen en ervaren.

Accepterende houding

Accepteren wil zeggen dat je niet (ver)oordeelt wat er is, wat je voelt, denkt of ervaart. Een accepterende houding betekent dat kinderen leren aanvaarden wat er is en dit gebruiken om iets te veranderen en om te verbinden met anderen.

Emotieregulatie

Bij emotieregulatie leren kinderen gebruikmaken van strategieën om met emoties om te gaan. Bewustzijn en accepteren zijn hierbij de eerste stappen.

In het tweede, uitgebreide deel van het boek worden bovenstaande inzichten omgezet in concrete oefeningen. Enkele voorbeelden:

  • Aandacht bij je zintuigen: bv. geblinddoekt proeven van een rozijn; voelen van tekening op de rug.
  • Aandacht bij je ademhaling: bv. blaasspelletjes; ademhalingsmeditatie.
  • Lichaamsbewustzijn: bv. bodyscan; dierenyoga.
  • Emoties leren kennen, accepteren en reguleren: bv. emoties vertalen naar lichaamstaal; elk gevoel heeft een plekje.

In het slotwoord wordt nog een belangrijke boodschap meegegeven: “Inzetten op welbevinden in de klas is een proces. Je hoeft je dagdagelijkse lespraktijk niet om te gooien om ermee aan de slag te gaan. Het vraagt geen grootse daden of ingrijpende veranderingen. Heel wat korte en langere activiteiten kunnen geïntegreerd worden binnen de door jou opgestelde doelen en planning.”

Meer over mindfulness op school en in de klas kan je hier lezen.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over '“Ik zie jou, ik hoor jou, ik voel jou.” (leestip)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: