De interne en externe strijd voor onze aandacht (leestip)

update mei 2023

Hou je aandacht erbij!”; “Concentreer je nu eens.”; “Doe geen twee dingen tegelijkertijd!”; “Focus alsjeblieft!” Aandacht is een essentiële pijler om succesvol te leren én te leven… (‘Pay attention to your attention’) Hoe meer we functioneren in complexe omgevingen met veel prikkels, hoe meer aandacht een uitdaging wordt… Zeker ook voor kinderen (én volwassenen) die opgroeien in moeilijke, complexe en/of prikkelrijke contexten!

Peak Mind

Neurowetenschapper Dr. Amishi Jha doet al twintig jaar wetenschappelijk onderzoek naar aandacht en schreef in 2021 het boek Peak Mind, de nieuwe wetenschap van focus en concentratie. Ze verzamelt in dit boek haar onderzoeksinzichten en brengt tegelijkertijd ook een persoonlijk verhaal.

In haar onderzoek ging ze aan de slag met soldaten, atleten, studenten, brandweerlieden,… Ze onderzocht hoe aandacht bij deze professionals functioneert en hoe ze aandacht beter kunnen benutten om effectief te zijn in hun (professioneel) leven. Het boek geeft je inzicht in de manier waarop aandacht werkt (‘three systems of attention’), hoe aandacht ons misleidt (‘Thoughts aren’t facts’ en ‘drop the story’) en hoe je aandacht kunt trainen (‘Attention is powerful, fragile and trainable’).

Dr. Amishi Jha concludeert en toont op basis van neurologisch onderzoek aan dat je met mindfulness deze strijd voor de aandacht kunt winnen (12 minuten per dag!). Ze biedt doorheen het boek en in het laatste hoofdstuk concrete handvaten en oefeningen om een eigen mindfulnesspraktijk te ontwikkelen (‘The goal is to have the capacity to shift into a mindful mode when you need it.’).

Meer…

  • Over Mindfulness op school en in de klas kan je ook deze blogpost lezen.
  • In dit artikel lees je een mooie samenvatting van het boek.
  • Kijk hier naar een TEDx met Amishi Jha.
  • In 2023 publiceerde Amishi Jha op youtube Developing a Peak Mind | 4-week Challenge om 4 weken lang iedere dag je ‘peak mind’ gedurende 12 minuten per dag te trainen.
  • In dit interview van Ed Mylett met Dr. Amishi Jha maak je kennis met enkele inzichten uit het boek Peak Mind: drie systemen voor betere aandacht, multitasken, metacognitie, mentale weerbaarheid, mindfulness,…
  • Dr. Amischi Jha vatte haar boek samen in één tweet en nieuwjaarswens voor 2022:

Ik las het boek in het Engels, maar ondertussen is de vertaling in het Nederlands ook beschikbaar: ‘Peak Mind, de nieuwe wetenschap van focus en concentratie’.

Peak Mind

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “De interne en externe strijd voor onze aandacht (leestip)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: