Stress, onderwijs, grootstedelijkheid en armoede… (leestip)

Het boek ‘Stressproof’ (2017) van Dr. Mithu Storoni is geen onderwijsboek.  En toch vind ik het belangrijk om het hier vandaag met jullie te delen.

Heel wat kinderen en jongeren, en zeker ook zij die opgroeien in een grootstedelijke context, worden geconfronteerd met externe en interne stressoren, die kunnen leiden tot chronische stress.  Bij externe stressoren denken we bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, weinig (groene) ruimte, drukte, luchtvervuiling, corona(maatregelen),…  Interne stressoren ontstaan bijvoorbeeld bij het opgroeien in moeilijke, kwetsbare situaties (bv. twijfel, minderwaardigheid, schuldgevoelens, discriminatie,…). 

Mithu Storoni benadert stress vanuit een neurologisch perspectief en neemt ons mee in een verhaal over het functioneren van de hersenen in verhouding tot acute en chronische stress.  Ze reikt vanuit wetenschappelijke inzichten 7 sporen aan om stress te begrijpen en vooral ook onder controle te krijgen.  Ze formuleert hierbij heel concrete, haalbare tips en strategieën.

Deze 7 sporen zijn…

  • (1) improving emotional regulation, door oa een betere controle van de prefrontale cortex;
  • (2) getting stress hormones in check, door oa te werken aan specifieke veranderingen in levensstijl en gedrag;
  • (3) encouraging healthy activity in the rational brain, door oa stimulerende activiteiten voor je brein;
  • (4) tuning up your body clock, door oa je interne klokken onder controle te houden via je leefwijze en dagelijks handelen;
  • (5) taming chronic inflammation en (6) fighting insulin resistance door oa aandacht te besteden aan voeding en levensstijl;
  • (7) boost motivation, door oa gedrag te stellen dat leidt tot voldoening en beloning.

De 7 bouwstenen zijn samen belangrijk om een “stressproof”-schutting te bouwen en duurzaam veerkracht te ontwikkelen (bij onszelf én onze leerlingen)!

Meer…

  • Dr. Mithu Storoni is oogarts, maar ook yoga-leraar. In haar boek gaat ze ook uitgebreid in op yoga in relatie tot stress (“the practice of yoga reveals a strong parallel with neurofeedback training”).  Over yoga bij kinderen schreef ik een tijdje geleden deze blogpost.
  • De online bundel “Stress bij kinderen, hoe houden we het gezond” (2019) over Early life stress is één van de vele publicaties over stress bij kinderen en jongeren.  De bundel geeft meer informatie over chronische stress bij kinderen, de gevolgen, maar ook preventieve maatregelen.
  • De lesmaterialen Eigenwijs (gerealiseerd vanuit een samenwerkingsverband tussen het Onderwijscentrum Brussel en de uitgeverij Cantal), kunnen gebruikt worden om tieners veerkrachtiger en weerbaarder te maken.

Meer leestips over urban education vind je hier.

Er is ook een Nederlandstalige versie van het boek beschikbaar (Stressproof, beter bestand tegen stress door meer veerkracht).

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Stress, onderwijs, grootstedelijkheid en armoede… (leestip)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: