Onderwijs in Brussel is… YOGA in de klas!

Leerkrachten (in Brussel) zijn op zoek naar methodieken om stress bij leerlingen te verminderen en rust te creëren. Zeker voor kinderen die opgroeien in een grootstedelijke context (veelheid aan prikkels, drukte, lawaai,…) en/of in armoede (onzekerheid, spanningen,…) is dit noodzakelijk.

Zo zien we in klassen meer en meer leerkrachten die aan de slag gaan met “bewegingstussendoortjes” (lees meer: MOEV), “mindfulness-trainingen” (lees meer: artikel Klasse), “filosoferen met kinderen” (lees meer: INITIA), “gelukskunde” (lees meer: Eigen Wijs!) en dus ook “yoga”.

Butzer en Flynn brachten enkele onderzoeksdata tot synthese en formuleerden zeven domeinen waar Yoga in de klas mogelijks een meerwaarde kan creëren. De onderzoekers blijven heel voorzichtig omwille van de beperkte data en de soms gebrekkige kwaliteit van de onderzoeken.

  1. steun bij het uiten en omgaan met emoties;
  2. betere schoolse resultaten via het creëren van aandacht en rust;
  3. verminderen van angst en spanning;
  4. ontwikkelen van veerkracht;
  5. minder gedragsproblemen;
  6. fysieke meerwaarde;
  7. verhogen van het welbevinden bij de leerkracht en creëren van een positief klasklimaat.

Dit eBook geeft een overzicht van wat wetenschap ons leert over yoga (gezondheid, bij kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen):

In verschillende scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel gaan leerkrachten met yoga aan de slag. In dit korte filmpje vertellen de kinderen van De Goudenregen in Ganshoren (Brussel) over hun Yoga in de klas.

yoga

Ik wil blijven benadrukken dat wetenschappelijk onderzoek over Yoga in de klas nog in zijn kinderschoenen staat en dat er nog heel wat onduidelijkheid is over de mogelijke  effecten. Maar Yoga in de klas kan zeker geen kwaad. Dus als jij en je leerlingen zich hier goed bij voelen, dan kan ik alleen maar zeggen: doen!

Ik eindig met een citaat van Dr. Michael de Manincor “The more control we have in our mind, the more power we have in our life.”

***

zie ook dit artikel Movement And Breathing Breaks Help Students Stay Focused On Learning

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

5 gedachten over “Onderwijs in Brussel is… YOGA in de klas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: