De stadsleerkracht onder druk, burn-out en mindfulness.

Net voor de kerstvakantie las ik een artikel in BRUZZ over een recent VUB-onderzoek waaruit blijkt dat het risico op burn-out na corona verhoogde bij leerkrachten in Vlaanderen en Brussel. Bovendien ligt het risico bij Brusselse leerkrachten hoger dan in Vlaanderen en is ook de “stijging van de cijfers in Brussel forser”. Brussel kampt tegelijkertijd met een groot leerkrachtentekort en dit versterkt alleen maar de ongerustheid over deze cijfers. Onderzoeker Yanni Verhavert vindt dat er iets moet “veranderen aan de invulling van het beroep van leerkracht, oa meer autonomie en minder administratieve last”.

Ik vind het waardevol om hier even te verwijzen naar deelonderzoeken (Montero-Marin, Taylor, et al., 2021 én Kuyken et al., 2022) uit het grootschalige Myriad-project in de UK. De Myriad-onderzoekers stellen het volgende vast: Mindfulnesstraining (zowel via zelfstudie als onder leiding van een instructeur) kan het welzijn van leerkrachten verbeteren en vermindert stressgevoelens, angst, depressieve symptomen en burn-out bij leerkrachten. Deze training heeft ook een positieve impact op het schoolklimaat.

Ook al is het versterken van weerbaarheid en veerkracht bij leerkrachten via bijvoorbeeld mindfulness zinvol, het mag ons niet afleiden van de oorzaken en de structurele oplossingen… of zoals Andy Hargreaves en Dennis Shirley het verwoorden in hun boek Well-Being in Schools: “Notwithstanding the benefits of movements such as mindfulness and resilience, overinvesting our hopes in them can mean we stop looking outward at what’s causing problems in the first place.”

Lees het volledige onderzoek over burn-out bij leerkrachten hier.

Onderzoeken Myriad-project

An Experimental Study of Self Taught and Instructor-Led Mindfulness Program Formats on Acceptability, Effectiveness, and Mechanisms (Montero-Marin, Taylor, et al., 2021)

Effectiveness of universal school-based mindfulness training compared with normal school provision on teacher mental health and school climate: results of the MYRIAD cluster randomised controlled trial (Kuyken et al., 2022).

Lees ook:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'De stadsleerkracht onder druk, burn-out en mindfulness.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: