Over hoe yoga je mentaal en fysiek kan versterken (leestip)

Iedere leerkracht, directie, ouder, leerling moet leren omgaan met stress, de veelheid aan prikkels, taken, opdrachten en verantwoordelijkheden.  In een grootstedelijke omgeving zijn de interne en externe stressoren vaak groot (stedelijke leefomgeving, armoede, superdiversiteit).  Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan.  Voor mij is het al jarenlang yoga en meditatie (sinds 1992).  Maar ook andere vormen om mentale en fysieke rust te vinden zijn waardevol (gelukskunde, beweging en sport, filosoferen, muziek, natuur, cultuur,…).

Yoga is vooral geen zweverige, softe praktijk voor dromers, waarbij je onmogelijke fysieke poses moet aannemen.  Het is een verdiepende ontmoeting met jezelf in relatie tot je omgeving.  Daarom wil ik hier het No-nonsense Yogaboek (2019) van Joachim Meire aanraden.  Als je in onderwijs met yoga aan de slag gaat, dan moet je zeker over deze inzichten beschikken. Het boek gaat op een kritische en eerlijke manier naar yoga kijken als een eigentijdse manier om als kind, jongere of volwassene krachtig in het leven te staan.

Wat is Yoga?

In dit eerste deel zet Joachim Meire “Yoga” weer met zijn twee voeten op de grond:  yoga brengt je lichaam in balans, zorgt voor emotioneel en mentaal evenwicht.  Het is niet meer, maar ook niet minder dan dat.  Hij verkent verschillende mogelijkheden en praktijken, geeft je tips voor de ontwikkeling van een dagelijkse praktijk.

Filosofie

Yoga-spiritualiteit is beseffen dat je onderdeel bent van een groter geheel, dat er meer is dan je kan zien. Vanuit dat bewustzijn is het belangrijk niet te gaan ‘zweven’, maar geconnecteerd aanwezig te zijn in het nu.

Geschiedenis

Na een mooi overzicht over de geschiedenis van Yoga en de vele invloeden, maakt Joachim Meire een prachtige conclusie: “Yoga is een levende traditie, die blijft evolueren en zich aanpast aan de noden van de tijd. Er is een kruisbestuiving tussen oost en west en dat is perfect. Onze maatschappij kan veel leren uit de oude yogafilosofie en omgekeerd evolueert yoga door westerse inzichten.”

Kracht en lenigheid

In het laatste hoofdstuk krijgen we een aantal basisinzichten mee over het fysieke luik van yoga. Het gaat in dit boek niet over asana’s, maar over persoonlijke uitlijning en fysieke grenzen, blessures en balans, primaire bewegingen en kwetsbare plekken.

Yoga is luisteren naar je lichaam!

Joachim Meire

..én onderwijs?

Waarom deze leestip in een blog van Urban Education?

Leerkrachten (in Brussel) zijn op zoek naar methodieken om stress bij leerlingen en zichzelf te verminderen en rust te creëren. Ze moeten leerlingen helpen in de zoektocht naar wie ze zijn en wie ze willen worden. Yoga kan hierbij helpen… Yoga dient in de eerst plaats om jezelf te leren kennen, het is een unieke praktijk om fysieke en mentale weerbaarheid en veerkracht te versterken en zo krachtig in het leven te staan. Lees hier meer over de meerwaarde van yoga in de klas.

Beluister hier ook een podcast met Joachim Meire over ‘De wetenschap achter yoga’:

Neuroloog Steven Laureys schreef een inleiding in het boek van Joachim Meire en publiceerde zelf ook: het No-nonsense meditatieboek (2019) en het No-nonsense meditatieoefenboek (2021).

Image result for no nonsense meditatie oefenboek

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

3 gedachten over “Over hoe yoga je mentaal en fysiek kan versterken (leestip)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: