Wat verwachten Brusselse leerkrachten van de samenwerking onderwijs en welzijn?

In de Ronde van Brussel gingen 345 Brusselse leerkrachten in gesprek met minister Gatz.  Hierbij kwamen heel wat thema’s aan bod zoals meertaligheid, brede school, armoede, ouderbetrokkenheid, schoolinfrastructuur,… 

Ook de samenwerking onderwijs en welzijn was voor de leerkrachten een belangrijk thema.

De voorbije jaren werden er al heel wat inspanningen geleverd door de CLB’s, de brede scholen, scholen en welzijnspartners om te zoeken naar meer samenwerking en afstemming.  Toch blijven de noden en uitdagingen groot.

Leerkrachten in Brusselse scholen ervaren heel wat welzijnsnoden bij hun leerlingen (armoede, psychisch welzijn, agressie, opvoedingsproblemen, gezondheid,…).  Deze noden vormen vaak een belemmering om tot leren te komen.  De leerkrachten willen structurele samenwerking met laagdrempelige welzijnsorganisaties die ondersteuning bieden op school.  Scholen worden vaak geconfronteerd met lange wachtlijsten en verwachten een snellere opvolging en continuïteit (met interne afstemming) in de hulpverlening.  Verder vinden leerkrachten dat welzijnsaspecten een belangrijkere rol mogen krijgen in de opleiding en nascholing.

Heel concreet zijn Brusselse leerkrachten op zoek naar meer (1) coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming (bv. door CLB), (2) laagdrempelig aanbod op school door externe deskundigen (bv. in de vorm van zitdagen door brugfiguren, therapeuten en/of zorgverleners), (3) professionaliseringsmogelijkheden tav welzijnsthema’s.

Hieronder kan je de volledige documenten downloaden.

Lees de verschillende thema’s uit het rapport:

  1. onderwijs en welzijn
  2. onderwijs en brede school
  3. onderwijs en ouders
  4. onderwijs en meertaligheid
  5. onderwijs en infrastructuur 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

5 gedachten over “Wat verwachten Brusselse leerkrachten van de samenwerking onderwijs en welzijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: