Wat verwachten Brusselse leerkrachten van Brede School?

In 2010 nam het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie de beslissing om te investeren in de ontwikkeling van Brede School in Brussel! Dit leidde tot een visietekst, een subsidiekader (met ook de steun van de VG) en een ondersteuningsstructuur in de schoot van het Onderwijscentrum Brussel. Zo ontwikkelden zich in het werkveld 29 brede scholen. Vandaag is de brede school toe aan een heroriëntering...

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is image-1.png

In de Ronde van Brussel, waarbij minister Gatz in gesprek ging met 345 Brusselse leerkrachten, was brede school, breed en levensecht leren een belangrijk gespreksonderwerp.

Brusselse leerkrachten vinden brede school belangrijk om leerlingen de kans te geven talenten te ontdekken en te ontwikkelen, en het leren te versterken en te verbreden. Een aanvullend en geïntegreerd aanbod tijdens en na de schooluren (ism de buurt, ouders en andere sectoren) kan hierbij helpen.

Brusselse Leerkrachten schuiven ook een aantal nieuwe accenten naar voren die vandaag nog weinig in het Brede School verhaal aanwezig zijn, zoals samenwerking onderwijs en arbeidsmarkt; leerlingen toeleiden naar vrijwilligerswerk; belang van flexibele, moduleerbare en multifunctionele schoolinfrastructuur;…

Scholen en leerkrachten zien voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd: leerkrachten kunnen bruggenbouwers zijn en de school kan de spil vormen van de lokale brede school. Regionale coördinatie kan de lokale schoolwerking ondersteunen. Ze vragen dan ook extra middelen om dit waar te maken (zodat bv. iemand van het schoolteam een vast aanspreekpunt kan worden voor de brede school).

Lees op deze blog meer over Brede School in Brussel.

Hieronder kan je de volledige documenten downloaden.

Lees de verschillende thema’s uit het rapport:

  1. onderwijs en welzijn
  2. onderwijs en brede school
  3. onderwijs en ouders
  4. onderwijs en meertaligheid
  5. onderwijs en infrastructuur 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “Wat verwachten Brusselse leerkrachten van Brede School?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: