Wat verwachten Brusselse leerkrachten van ouders?

Het was te verwachten dat ook het thema ouders en ouderbetrokkenheid een belangrijke plaats kreeg in de Ronde van Brussel, waarbij minister Gatz in gesprek ging met 345 Brusselse leerkrachten.

Scholen en leerkrachten in Brussel vinden dat samenwerken met ouders deel uitmaakt van hun takenpakket. Toch vraagt het van leerkrachten in een grootstedelijke context extra inspanningen (tijd én competenties) om verbinding te maken met de superdiverse ouderpopulatie (verschillende talen, culturen, sociaal-economische achtergrond, opvoedingsstijlen, overtuigingen, verwachtingen,…).

Ouders vervullen samen met de leerkrachten een cruciale rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Brusselse scholen willen dan ook groeien in partnerschap met ouders, waarbij de verschillende partijen engagement en verantwoordelijkheid moeten opnemen. De ervaring van Brusselse leerkrachten leert ons dat er niet één succesformule is om in te zetten op ouderbetrokkenheid. Creativiteit en een brede, diverse waaier van activiteiten moeten deel uitmaken van een effectief ouderbeleid. Zo kan de school een “veilige haven” worden, waar iedere ouder zich aangesproken en thuis voelt.

Opvallend is dat heel wat verwachtingen van Brusselse leerkrachten ten aanzien van ouderbetrokkenheid linken hebben met de relatie onderwijs en welzijn, en ook brede school. Concreet vragen leerkrachten een vaste kracht op school om verbindende en ondersteunende taken op te nemen ten aanzien van ouders, een opvoedingsondersteunend en welzijnsaanbod op school, meer ondersteuning op het vlak van ouderbetrokkenheid in het secundair onderwijs.

Lees op deze blog meer over partnerschap met ouders in Brussel.

Hieronder kan je de volledige documenten downloaden.

Lees de verschillende thema’s uit het rapport:

  1. onderwijs en welzijn
  2. onderwijs en brede school
  3. onderwijs en ouders
  4. onderwijs en meertaligheid
  5. onderwijs en infrastructuur 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “Wat verwachten Brusselse leerkrachten van ouders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: