Wat verwachten Brusselse leerkrachten van meertaligheid in onderwijs?

‘Taalonderwijs’, ‘omgaan met meertaligheid’, ‘anderstalige leerlingen en ouders’ zijn thema’s die heel erg leven in Brusselse schoolteams. Dit bleek ook uit de gesprekken van de Ronde van Brussel, waarbij minister Gatz in gesprek ging met 345 Brusselse leerkrachten.

Leerkrachten ervaren de meertaligheid als een kans én een drempel voor kwaliteitsvol onderwijs. Ze benadrukken ook de samenhang tussen al dan niet succesvol meertalig opgroeien en de sociaal-economische achtergrond van kinderen en jongeren.

Toch vinden Brusselse leerkrachten dat meertaligheid van de leerlingen het doel moet zijn: een goede kennis van het Nederlands, Frans en Engels is bepalend voor hun toekomst. Tegelijkertijd is ook aandacht en waardering voor de thuistaal hierbij belangrijk. Om meertaligheid als troef te kunnen inzetten, zien Brusselse leerkrachten noden op 5 domeinen:

  1. inzetten op ruime verwerving van de taal, op school en in de vrije tijd door meer kansen te creëren om de schooltaal Nederlands te verwerven met aandacht voor meertaligheid;
  2. externe expertise binnenbrengen, uitrollen en delen door de ondersteuning van het Onderwijscentrum Brussel onverminderd verder te zetten, maar ook andere externe expertise mogelijk te maken zoals logopedie, native speakers,…;
  3. met ouders communiceren over meertalige taalontwikkeling en hen de nodige ondersteuning bieden om binnen het gezin ook een actieve rol op te nemen ten aanzien van de (taal)ontwikkeling van hun kinderen;
  4. afspraken maken op beleidsniveau zodat de uitdagingen op vlak van taal en meertaligheid niet alleen de verantwoordelijkheid blijven van de leerkracht in zijn klas, maar ook breder gedragen en ondersteund worden vanuit school- en onderwijsbeleid;
  5. professionalisering van en uitwisseling tussen leerkrachten versterken door netwerken te creëren om elkaar te inspireren en te ondersteunen.

Lees op deze blog meer over meertaligheid en onderwijs.

Hieronder kan je de volledige documenten downloaden.

Lees de verschillende thema’s uit het rapport:

  1. onderwijs en welzijn
  2. onderwijs en brede school
  3. onderwijs en ouders
  4. onderwijs en meertaligheid
  5. onderwijs en infrastructuur 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “Wat verwachten Brusselse leerkrachten van meertaligheid in onderwijs?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: