Over versterken van tweetalig onderwijs, voedselarmoede op school, communiceren met ouders,… (debat Raad VGC, 12 maart 2021)

Vrijdag 12 maart 2021 was er een plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie met enkele belangrijke vragen over onderwijs…

Versterken van tweetalig onderwijs (vraag van raadslid Verstraeten)

De minister beantwoordt eerst de vraag naar meer informatie over het immersie-onderwijs in de Franse gemeenschap en de plaats van het Nederlands en Engels in dit aanbod. Uit de cijfers blijkt dat het Nederlands centraal staat. Daarna herhaalt hij de visie van de VGC op het vlak van talen in onderwijs.

Uit de website “Brussel vol Taal” (OCB)

De VGC wil extra inzetten op de meertaligheid Nederlands, Frans en Engels in combinatie met de thuistalen. De VGC ziet die meertaligheid in Brussel zonder meer als een troef. Tegelijkertijd brengt de meertaligheid belangrijke uitdagingen met zich mee.

Er zijn heel wat mogelijkheden binnen het huidig wettelijk kader om meertaligheid een plaats te geven. Een overzicht hiervan is te vinden op de nieuwe website “Brussel Vol Taal”.

Wat de scholen ook kiezen als aanpak, de VGC zal kwaliteitsondersteuning ter beschikking stellen van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, met het Onderwijscentrum Brussel als belangrijke speler.

Voedselarmoede op school (vraag van raadslid Rochette)

Minister Gatz verwijst naar enkele eerste resultaten van een bevraging van de scholen over het thema voedselarmoede. Daaruit blijkt dat veel scholen een vorm van gratis voeding aanbieden op school, ofwel via eigen middelen ofwel via bestaande subsidiekanalen. Goede en gezonde voeding is een belangrijke voorwaarde om goed te leren. Het is noodzakelijk om dit thema op de verschillende beleidsniveaus en met de verschillende beleidsverantwoordelijken te bespreken, want voedselarmoede is bij uitstek een transversaal thema. De middelen die nodig zijn om een structureel programma uit te rollen, overstijgen de mogelijkheden van onderwijs. Tenslotte verwijst hij naar reeds bestaande subsidiekanalen vanuit VGC en de werking van het Onderwijscentrum Brussel (samenwerking met de vzw STOS, samen tegen onbetaalde schoolfacturen).

Communiceren met ouders (vraag van raadslid Verstraeten)

De aanleiding van deze actualiteitsvraag was het initiatief van minister Gatz om het inzetten van tolken in communicatie met ouders meer toegankelijk te maken voor scholen. In zijn antwoord benadrukt de minister dat het inzetten van tolken slechts één vorm van communicatie is binnen een brede waaier van mogelijkheden.

Verder verwijst hij naar de vele initiatieven en concrete tips (bv. zakwoordenboekje “duidelijk Nederlands”) om ook het Nederlands te gebruiken en/of te stimuleren bij anderstalige ouders: de werking van Brusselleer, het Huis van het Nederlands.

Uit de website “Communiceren met Ouders” (OCB)

De website “communiceren met ouders” van het Onderwijscentrum Brussel biedt op dit vlak ook heel wat informatie, tools en tips.

Verder waren er nog onderwijsvragen over de Ronde van Brussel en het aantrekken van leerkrachten (raadsleden Verstraeten en Lootens-Stael) en Samen naar school (raadslid Sabbe).

Het debat kan je hier opnieuw bekijken. Het volledig verslag kan je hieronder downloaden.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: