Brussel vol Taal kijkt met een Brusselse bril naar meertaligheid in het onderwijs…

De voorbije decennia werd er al heel wat expertise over meertaligheid en onderwijs ontwikkeld en ter beschikking gesteld in Brussel en Vlaanderen door oa het Steunpunt Diversiteit en Leren (en UGent), Centrum voor Taal en onderwijs (en KULeuven), Foyer, Onderwijscentrum Brussel (OCB), Onderwijscentrum Gent, VUB,… Een deel van deze informatie vind je oa terug op de platformen metrotaal, meertaligheid.be of diversiteit in actie.

Het platform Brussel Vol Taal van het OCB wil een aanvullende online toegangspoort zijn naar informatie over en ondersteuning bij meertaligheid voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. De website werd gelanceerd op 15 januari 2021 en kijkt met een Brusselse bril naar meertaligheid in het onderwijs.

Brussel Vol Taal verzamelt materiaal, gidst je erdoorheen, zorgt voor een logische opbouw en biedt overzicht. De website bestaat uit 3 delen:

“Hoe leer je een taal?”

…met oa een deel over effectieve didactiek gebaseerd op ‘Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek’ en informatie over meertalige taalverwerving in de Brusselse grootstedelijke context.

“Wie zijn mijn leerlingen?”

…met oa materialen om concreet aan de slag te gaan met een talenpaspoort en deze inzichten te gebruiken in de dagelijkse klaspraktijk.

“Aan de slag!

…met oa een online tool om een schoolprofiel op te maken van het leerkrachtenteam en op basis van dit schoolprofiel het schooltaalbeleid verder vorm te geven.

In elk deel vind je concrete instrumenten en Brusselse praktijkvoorbeelden. In het derde deel is er ook een verzameling activiteiten opgenomen voor in de klas en op school.

Via deze link kan je de volledige website verder verkennen…

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: