Onderwijs in Brussel is… onderwijs en brede school in de begroting 2020 (debat Raad VGC, december 2019)

De begrotingsbesprekingen in de Raad van de VGC geven een mooi overzicht van de ambities voor 2020.

Voor onderwijs wordt er verder ingezet op het dubbele spoor: capaciteit én kwaliteit! Over dit laatste zegt minister Sven Gatz (Open VLD) het volgende:

“Wat de ondersteuning van het onderwijs betreft, is ons onderwijs in Brussel ‘alive and kicking’. Ik heb deze week een interessante discussie in de commissie gevoerd. Daar zijn we nader ingegaan op de uitdagingen in verband met talen en PISA onderzoeken in het algemeen. Ik heb aangegeven dat we op dit ogenblik gesprekken met het Onderwijscentrum Brussel (OCB) voeren om de actieradius inhoudelijk uit te breiden en na te gaan hoe we het Nederlands in een meertalige omgeving beter kunnen ondersteunen. We kunnen dat ‘urban education’ noemen. Dat is een normale evolutie waarin meerdere elementen elkaar versterken. Ik wil daar graag in het voorjaar met de Raad over discussiëren. Het zal ertoe leiden dat het OCB verder adequaat kan inspelen op nieuwe uitdagingen in de scholen, wat het nu al minstens 2 decennia doet. We willen deze sterke partner absoluut nog meer versterken.”

Ook de hervorming van brede school wordt in 2020 een cruciaal dossier. Minister Elke Van den Brandt (Groen) zegt hierover:

“Een vraag ging over hoe we zullen omgaan met de Brede School. Het klopt dat we wellicht nog een stuk moeten besparen, maar los daarvan is er een hervormingsoefening aan de gang. Tijdens de vorige legislatuur werd gewerkt aan het zoeken naar de beste manier om die Brede School te organiseren. Daarop moeten we blijven inzetten. De 29 Brede Scholen die er in Brussel zijn, hebben zich de afgelopen jaren echt onmisbaar gemaakt. Er werden muren gesloopt en banden gesmeed. Een Brede School versterkt de samenwerking tussen buurt, school, gemeenten en verenigingen. Het zorgt ervoor dat mensen in hun wijk een plek hebben. Het werk dat al is gebeurd, is van grote waarde. Aan een bedankje hebben zij niet genoeg, zij moeten een goede inbedding hebben om zekerheid te krijgen over hun toekomst. In januari 2020 is er overleg gepland met initiatiefnemers en bredeschoolcoördinatoren om samen een traject op te zetten. We bekijken daarbij wat de beste manier is om de werking te verankeren en hoe de beste organisatiestructuur is. We hebben middelen uitgetrokken om het traject goed te begeleiden, zodat we volgend jaar zicht kunnen krijgen op de beste manier om de toekomst van de Brede School te verankeren.”

Lees hier het volledige verslag van de begrotingsbesprekingen 2020 in de Raad van de VGC.

Meer info over Urban Education lees je hier.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Onderwijs in Brussel is… onderwijs en brede school in de begroting 2020 (debat Raad VGC, december 2019)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: