Meditatie en het creëren van een rustige, veilige en overzichtelijke school- en klasomgeving (rapport Brinckman)

In het rapport van de Commissie Beter Onderwijs (rapport Brinckman, oktober 2021), komt bij het advies 8 “Creëren van een rustige, veilige en overzichtelijke school- en klasomgeving” het thema meditatie expliciet aan bod:

“Gezien de dagelijkse tsunami aan informatie zal het concentratievermogen van de leerling versterkt moeten worden door aandachtsoefening. Concentratie is immers als een spier die training vereist. Eerst moet concentratie worden opgebouwd. Daarna is het nodig te blijven oefenen (Megens, 2020). Zelfs meditatieoefeningen kunnen nuttig zijn. Meditatie biedt rust en leert beter om te gaan met een overprikkelende wereld (Laureys, 2019). Meditatie kan ook de kwaliteit van de aandacht verbeteren (Van den Hurk et al., 2009; Van Vugt, & Jha, 2011). Scholen worden daarom aangemoedigd om zowel concentratie- als meditatieoefeningen aan te bieden, naast bewegingsactiviteiten en sport.”

Dit bevestigt wat ik ook al schreef op deze blog over yoga, meditatie en mindfulness op school. Ook het luik klasmanagement krijgt in dit advies een belangrijke plaats. Twee cruciale elementen in grootstedelijk onderwijs!

Het volledig rapport kan je hier lezen.

afbeelding uit het rapport Commissie Beter Onderwijs (Hanne Van Gils)

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Meditatie en het creëren van een rustige, veilige en overzichtelijke school- en klasomgeving (rapport Brinckman)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: