Zomerscholen in Brussel (debat Raad VGC, 20 oktober 2021)

Op een vraag van raadslid Gilles Verstraeten over de Zomerscholen in Brussel, kan je hieronder een synthese van het antwoord van minister Gatz lezen.

Met de subsidies van de Vlaamse Gemeenschap konden in Brussel zowel open als gesloten zomerscholen georganiseerd worden. Open zomerscholen zijn toegankelijk voor alle leerlingen, ongeacht hun school. Gesloten zomerscholen worden door scholen of inrichtende machten georganiseerd voor hun eigen leerlingen. Naast deze mogelijkheid organiseert de VGC en het Onderwijscentrum Brussel (OCB) ook al jarenlang een eigen zomerschool (Talentboost).

  • De cijfers voor open zomerscholen, georganiseerd vanuit de VGC/OCB (met subsidie Vlaamse Gemeenschap), waren lager dan verwacht. Er was een capaciteit van 100 leerlingen voorzien, 43 leerlingen werden ingeschreven en slechts 29 leerlingen waren effectief aanwezig (op 2 locaties).
  • Er werden ook zes gesloten zomerscholen georganiseerd door scholen (met subsidie Vlaamse Gemeenschap) met een bereik van 101 leerlingen in het basisonderwijs en 134 leerlingen in het secundair onderwijs.  Naast de scholen organiseerde ook de gemeente Sint-Jans-Molenbeek zomerscholen voor 220 leerlingen uit haar basisonderwijs. Deze gesloten zomerscholen konden ook een beroep doen op praktische en inhoudelijke ondersteuning vanuit VGC/OCB. 
  • De 16de editie van de Talentboost, zomerschool georganiseerd door VGC/OCB voor anderstalige nieuwkomers en leerlingen met hoge noden op het vlak van taalvaardigheid Nederlands, was zoals ieder jaar weer een groot succes: de maximumcapaciteit van 112 leerlingen, waarvan 51 % anderstalige nieuwkomers, werd bereikt.

In 2020 werden voor een totaal van 819 leerlingen zomerscholen ingericht. Het aanbod in 2021 was dus minder uitgebreid dan vorig jaar. Na een bevraging bleek de belangrijkste reden de coronamoeheid en de coronadruk. De organisatoren hadden het vooral moeilijk om – na een intens coronaschooljaar – voldoende leerkrachten te vinden voor hun zomerschool. Ook het aantal leerlingen dat op het aanbod wou ingaan, bleef – om dezelfde reden – beperkter dan vorig jaar.

De minister gaf tenslotte aan dat – indien de Vlaamse Gemeenschap het initiatief verderzet – de VGC vooral scholen wil stimuleren om een gesloten zomerschool te organiseren. Het blijkt immers dat gesloten zomerscholen er beter in slagen leerlingen te bereiken en ook beter kunnen inspelen op de reële noden van de leerling.

Lees hier het volledig verslag van het debat in de VGC Raad.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Zomerscholen in Brussel (debat Raad VGC, 20 oktober 2021)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: