Afstemming van de schoolvakanties (Raad VGC, 29 maart 2023)

Mijn jongste zoon zit in het Franstalig onderwijs en heeft paasvakantie van 1 tot 14 mei. Ik werk voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en heb de mogelijkheid om vakantie te nemen tussen 3 en 16 april. Een heel gepuzzel… Gelukkig hebben we paasmaandag en 1 mei samen vakantie 😄.

Ook al heeft de VGC geen bevoegdheid op het vlak van schoolvakanties, toch werd er in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie een stevig debat gevoerd over het thema. De verschillende schoolvakanties vanuit de Vlaamse en Franse gemeenschap worden vooral in Brussel als een probleem ervaren waar beide onderwijssystemen in één regio naast elkaar bestaan.

Raadslid Arnaud Verstraete somt enkele concrete problemen op: “Deze ongelijke regeling zorgt bij heel wat Brusselse gezinnen voor problemen. Veel ouders maken namelijk gebruik van het aanbod in beide talen, waarbij bijvoorbeeld het ene kind in het Nederlandstalig onderwijs zit en het andere in het Franstalig onderwijs. Met deze wijziging kunnen veel gezinnen bijvoorbeeld niet meer samen op vakantie of moet er voor de verschillende periodes extra opvang worden voorzien. Daarnaast zijn er gezinnen waarbij de ouders werken in de andere taalgemeenschap, of gezinnen waarbij kinderen graag deelnemen aan buitenschoolse activiteiten (jeugdwerk, sportactiviteiten, vakantiekampjes en -stages…) van de andere taalgemeenschap. Al deze kruisbestuivingen worden bemoeilijkt. Maar het gaat ook verder dan dat: de uitwisseling van taalleerkrachten komt in het gedrang, het immersieonderwijs krijgt het moeilijk, de dienstregeling van het openbaar vervoer wordt moeilijker en minder efficiënt, … De nieuwe vakantieregeling heeft een enorme impact op Brussel en daar hebben we alleen nog maar het begin van gezien.”

In het debat wordt verder ingegaan op de problemen, waaruit blijkt dat er bij de raadsleden verschillende visies bestaan ten aanzien van de ongelijke vakantieregeling en hoe hiermee om te gaan. Minister Gatz gaat het engagement aan om de gevolgen verder in kaart te brengen en te analyseren, én met de bevoegde ministers het gesprek aan te gaan…

Bekijk hier het volledige debat in de Raad. Lees ook dit verslag in BRUZZ.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Afstemming van de schoolvakanties (Raad VGC, 29 maart 2023)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: