Inspirerende schoolbezoeken in Brusselse scholen, deel 3

Verbinding houden met scholen en directies, is cruciaal om richting te kunnen geven aan het Onderwijscentrum Brussel. Daarom probeer ik regelmatig scholen te bezoeken en de directie te ontmoeten op zijn/haar werkplek.

Van elk bezoek zou ik een rijk en boeiend verslag kunnen schrijven, maar ik beperk me hier per school tot één element waarmee ik aan de slag wil gaan… (deel 3: Ket & Co, Kasteel Beiaard, De Iris).

Ket & Co – Sint-Jans-Molenbeek

“Op het niveau van leerlingen blijkt dat teamteaching (a) zorgt voor rijkere, kwaliteitsvollere leerervaringen, (b) kansen biedt voor leerlingen om gemakkelijker aansluiting te vinden bij minstens één leraar door de aanwezigheid van verschillende persoonlijkheden en leerkrachtstijlen, (c) ervoor zorgt dat leerlingen meer en sneller leren, (d) de leerresultaten van leerlingen ten goede komt (meestal is dit onderzocht m.b.t. lezen en rekenen, maar ook m.b.t. motoriek), (d) zorgt voor een verhoogde betrokkenheid en motivatie bij leerlingen en beter gedrag tijdens de lessen, (e) transfer, generalisatie en overgangen ondersteunt, (f) meer kansen biedt tot interactie met, en individuele begeleiding door, een leerkracht, (g) voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in betere ondersteuning resulteert, en (h) inclusie bevordert.” (Kris Van den Branden in Duurzaam Onderwijs).

Basisschool Kasteel Beiaard Neder-Over-Heembeek

Kwaliteitsvol onderwijs staat niet los van de lokale context en visie van de school. Het is daarom belangrijk om samen met de schoolgemeenschap (team, ouders, leerlingen, partners) een schooleigen visie te ontwikkelen en van daaruit te bouwen aan kwaliteitsvol onderwijs. Onderwijsbegeleiding moet op maat van deze visie werken.

Basisschool De Iris Ukkel

Outdoor learning is ook in Brussel belangrijk én mogelijk. Dit artikel van Edutopia (ENG) bespreekt vanuit recent onderzoek de positieve effecten van buiten-leren en beschrijft ook concrete mogelijkheden in een stedelijke omgeving.

Lees ook:

Wordt vervolgd…

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

3 gedachten over “Inspirerende schoolbezoeken in Brusselse scholen, deel 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: