Lerarentekort en aantrekken van mensen uit de privésector (Raad VGC, 28 april 2023)

In de plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van 28 april 2023, stelde raadslid Gilles Verstraeten (N-VA) een vraag over de implementatie van de voorstellen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts om mensen uit de privésector aan te trekken voor het onderwijs: (1) inzetten van gastleerkrachten en (2) inzetten van werknemers die overbodig zijn geworden in hun eigen bedrijf.

Enkele raadsleden verwoordden hun bezorgdheid ten aanzien van deze nieuwe voorstellen (oa het feit dat deze mensen geen ervaring hebben met lesgeven en nauwelijks of niet zijn opgeleid) en ze hielden een pleidooi voor andere pistes (oa inzetten op retentie, voorbereiden van scholieren op de instapproef, 38-urenweek,…).

Minister Gatz benadrukte dat de nieuwe voorstellen van minister Weyts nog niet zijn goedgekeurd en besprak daarna enkele aanvullende initiatieven vanuit de VGC: terugbetaling van het inschrijvingsgeld, uitbreiding lerarenbonus, infobeurs voor zij-instromers, werking OCB, overleg met de koepels, overleg met hogescholen, uitwisseling met Gent en Antwerpen,…

Je kan het volledige verslag hier downloaden.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Lerarentekort en aantrekken van mensen uit de privésector (Raad VGC, 28 april 2023)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: