Een blik op Brussel, eerste editie 2023

Na de Omgevingsanalyse van de Vlaamse onderwijsadministratie 24 – 29 deel ik hier ook nog even de eerste editie van ‘Een blik op Brussel’ (juli 2023). Deze publicatie van het Agentschap Binnenlands Bestuur geeft een cijfermatig overzicht van het Brussels Gewest aan de hand van 7 thema’s: demografie, onderwijs, armoede, werk, digitalisering, vrije tijd en zorg en gezondheid.

De nota vergelijkt het Brussels Gewest met de 4 andere Belgische steden (Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik) en het Vlaams Gewest. Ook de verschillen tussen de 19 Brusselse gemeenten worden voor elk thema in kaart gebracht.

Ik neem hier even de conclusie van het hoofdstuk onderwijs over:

“De stevige bevolkingsgroei doet het onderwijs in het Brussels Gewest ‘boomen’. De aantrekkingskracht van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft ook groeien: de afgelopen jaren werd de grootste groei immers daar gerealiseerd. Dat brengt ontegensprekelijk ook uitdagingen met zich mee: vergeleken met de Vlaamse steden spreken veel meer Brusselse kinderen thuis geen Nederlands en gaan kleuters er minder vaak naar school. Ondanks die unieke context is het aandeel leerlingen met een moeizame schoolloopbaan (schoolse vertraging, vroegtijdige schoolverlaters) in het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Gewest echter niet opvallend hoger dan in Antwerpen. Brussel blijft tegelijk een zekere centrumfunctie vervullen ten opzichte van de nabijgelegen Vlaamse gemeenten: er gaan immers een stuk meer leerlingen vanuit het Vlaanderen naar school in het Brussels Gewest dan omgekeerd. Wanneer we per gemeente een onderwijsindex berekenen op basis van de kleuterparticipatie, het aandeel vroegtijdige schoolverlaters, het aandeel leerlingen met schoolse achterstand en het algemene opleidingsniveau zien we duidelijke geografische verschillen binnen het Brussels Gewest. Enerzijds staan leerlingen het sterkst in zuidoostelijke gemeenten zoals Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. Anderzijds staan ze het zwakst in gemeenten uit de ‘arme sikkel’ (Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek) maar ook in Evere en Koekelberg.”

Je kan de volledige nota hier downloaden.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

2 gedachten over “Een blik op Brussel, eerste editie 2023

Plaats een reactie