Lerarentekort en plaatstekort in het basisonderwijs (Raad VGC, 7 mei 2024)

Op de laatste plenaire vergadering van deze beleidsperiode, bespraken de raadsleden van de Vlaamse Gemeenschapscommissie oa de rekeningen 2023 en de aanpassingen van het Strategisch Meerjarenplan 2022 – 2025. Verder stonden er twee onderwijsvragen op de agenda: de het lerarentekort en het plaatstekort in het basisonderwijs.

Lerarentekort

Collegelid Gatz ondersteunt de vraag naar meer structurele ingrepen en hervormingen op Vlaams niveau om het lerarentekort aan te pakken. Én… “naast het beleid van de Vlaamse overheid voert de VGC een aanvullend beleid met drie doelstellingen: de instroom, het behoud en de professionalisering van leerkrachten in de Vlaams-Brusselse scholen versterken.”

Plaatstekort

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft populair.” Collegelid Gatz geeft een overzicht van de capaciteitsuitdagingen en de inspanningen van de schoolbesturen, de Vlaamse Gemeenschap en de VGC om hier een antwoord op te bieden.

Je kan het volledige verslag hier lezen.

Een overzicht van alle onderwijsdebatten van deze beleidsperiode (2019 – 2024), kan je hier terugvinden, met het leerkrachtentekort als het meest behandelde thema en verder ook verschillende debatten over leesonderwijs, taalbeleid en meertaligheid, armoede,…

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Lerarentekort en plaatstekort in het basisonderwijs (Raad VGC, 7 mei 2024)'

Plaats een reactie